Pęczak

Pęczak to rodzaj kaszy jęczmiennej. Przez wiele osób kasza pęczak jest niedoceniana i rzadko gości na naszych stołach. Szkoda, bo równie łatwo ją ugotować jak ryż, a podana z sosem czy warzywami smakuje wyśmienicie.

Jęczmień, z którego wytwarza się pęczak to najstarsza roślina uprawna. Hodowany był już w czasach neolitu. W Polsce kasze jęczmienne są najważniejszym ilościowo produktem przemysłu kaszarskiego; przypada na nie blisko 70 proc. ogólnej ilości produkowanych kasz.

Spośród kasz jęczmiennych ma największą wartość, ponieważ jest w minimalnie przetworzona, przez co jej skład i właściwości są nieocenione. Do tego dochodzi wspaniały smak. Wytrawni kucharze twierdzą, że wyjątkowo smakuje przygotowana z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Idąc w stronę tradycyjnej polskiej kuchni, można przygotować ją z suszonymi grzybami i oscypkiem.

Kasza pęczak idealnie sprawdzi się do sosów grzybowych czy mięsnych, gulaszów, zapiekanek. Może stać się pysznym farszem do gołąbków czy warzyw (papryka, cukinia) - wystarczy dodać przyprawy i mięso mielone.

Tradycyjne francuskie risotto można spolszczyć i zamienić ryż na kaszę jęczmienną. Smak będzie równie doskonały. Pęczak wzmacnia nerki oraz wspomaga proces mineralizacji kości.

Pęczak jest bogatym źródłem węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także stanowi skarbnicę głównie witamin z grupy B, witamin E, pewną ilość witaminy K oraz folianów, a także minerałów: magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi.

Podawana i jedzona w postaci zupy jest skutecznym lekiem na obniżenie gorączki. Dzięki zawartości witamin z grupy B wzmacnia układ nerwowy.

Często pęczak jest niesłusznie traktowany przez konsumentów jako przetwór zbożowy jakościowo gorszy, ma jednak spośród kasz jęczmiennych najwięcej wartości odżywczych. W kaszarstwie pęczak jest głównie półproduktem, z którego wyrabia się kaszę jęczmienną łamaną i perłową. Osoby chorujące na celiakię muszą zrezygnować z pęczaku, ponieważ ta kasza zawiera szkodliwy dla nich gluten.

Kaszę pęczak gotuje się bardzo łatwo. Torebkę zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.

Aromatyczna zupa grzybowo-serowa. Doskonale rozgrzewa
Zapisz na później
Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!
oprac. Katarzyna Gileta

Pierogi zbójnickie. Ten farsz to mistrzostwo świata!

Zapisz na później
Kasza pęczak z kiszoną cytryną, ogórkiem i pomidorem
Małgorzata Kijowska

Kasza pęczak z kiszoną cytryną, ogórkiem i pomidorem

Zapisz na później
Letnia sałatka z komosą grillowanym i serem halloumi
Zapisz na później
Rozrzewający kapuśniak z pęczakiem
Katarzyna Kwella

Rozrzewający kapuśniak z pęczakiem

Zapisz na później
Letnia zupa minestrone z pęczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Letnia zupa minestrone z pęczakiem

Zapisz na później
Pęczak z pomidorami i fetą. Sycąca sałatka na obiad
Zapisz na później
Krupnik palce lizać. Zapomniany przepis w smakowitej odsłonie
Zapisz na później
Pieczona pierś kaczki. Szybki i smaczny obiad
oprac. Katarzyna Gileta

Pieczona pierś kaczki. Szybki i smaczny obiad

Zapisz na później
Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią
oprac. Katarzyna Gileta

Kasza pęczak z roszponką i pieczoną dynią

Zapisz na później