Pęczak z pomidorami i fetą. Sycąca sałatka na obiad
Co zrobić z kaszą pęczak? Możesz ją podać nie tylko do gulaszu czy wrzucić do zupy, ale także wykorzystać jako bazę do smacznej i sycącej sałatki. W połączeniu ze świeżymi pomidorami, serem feta i czerwoną fasolą będzie przepyszna.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
Pomidory sparz i obierz ze skórek.
Na patelni rozsmaruj i rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidory oraz obrany i drobno posiekany czosnek. Duś kilka minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i zaczną ładnie pachnieć.
Dodaj jarmuż i duś kolejne 3–4 minuty. Jeśli pomidory puściły sporo wody, zwiększ ogień i częściej mieszaj, by odparować jej nadmiar.
Dodaj fasolę, czarnuszkę, dopraw do smaku i wymieszaj.
Zestaw z ognia i odstaw na 2 minuty (kilka razy zamieszaj, by fasola lekko się podgrzała).
Sos pomidorowy wylej na gotową, odcedzoną kaszę. Udekoruj pokruszonym serem i kaparami