Pęczak z pomidorami i fetą. Sycąca sałatka na obiad

Co zrobić z kaszą pęczak? Możesz ją podać nie tylko do gulaszu czy wrzucić do zupy, ale także wykorzystać jako bazę do smacznej i sycącej sałatki. W połączeniu ze świeżymi pomidorami, serem feta i czerwoną fasolą będzie przepyszna.

Pęczak z pomidorami i fetąPęczak z pomidorami i fetą
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 90–110 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 duże letnie pomidory
  • 4 garście porwanego jarmużu
  • niepełna szklanka ugotowanej fasoli czerwonej (lub fasoli z puszki)
  • 60–70 g sera typu Feta (8–12 proc. tłuszczu)
  • 2 płaskie łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki czarnuszki

Przepis

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
Pomidory sparz i obierz ze skórek.
Na patelni rozsmaruj i rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidory oraz obrany i drobno posiekany czosnek. Duś kilka minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i zaczną ładnie pachnieć.
Dodaj jarmuż i duś kolejne 3–4 minuty. Jeśli pomidory puściły sporo wody, zwiększ ogień i częściej mieszaj, by odparować jej nadmiar.
Dodaj fasolę, czarnuszkę, dopraw do smaku i wymieszaj.
Zestaw z ognia i odstaw na 2 minuty (kilka razy zamieszaj, by fasola lekko się podgrzała).
Sos pomidorowy wylej na gotową, odcedzoną kaszę. Udekoruj pokruszonym serem i kaparami

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇