Letnia zupa minestrone z pęczakiem

Minestrone to włoska zupa pełna sezonowych warzyw. Jest lekka, aromatyczna i bardzo zdrowa. Chcesz się poczuć jak na wakacjach w słonecznej Italii? Koniecznie wypróbuj nasz przepis.

Letnia zupa minestrone z pęczakiemLetnia zupa minestrone z pęczakiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200 g obgotowanego wstępnie pęczaku,
  • po 250 g zielonego groszku, fasolki szparagowej, cukinii i marchwi,
  • 200 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oliwy, sól, pieprz

Przepis

  • Cebulę posiekać, marchew obrać i opłukać. Pozostałe warzywa umyć. Szpinak osuszy i pokroić. Marchew. zetrzeć.
  • Fasolkę pokroić na małe kawałki, a cukinię w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć 2 minuty na oliwie w rondlu.
  • Dodać cukinię i dusić 3 minuty. Zalać litrem wody, dodać pozostałe warzywa oraz pęczak i gotować 20 minuty na słabym ogniu, po czym doprawić solą oraz pieprzem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja