Znajdziesz w swojej kuchni
Co osiem sekund ktoś na świecie umiera z powodu cukrzycy. Z tą groźną chorobą cywilizacyjną zmaga się 2,5 mln Polaków, a szacuje się, że nawet u miliona mieszkańców naszego kraju nie jest ona jeszcze zdiagnozowana. Jak się uchronić przed zagrożeniem? Stosując odpowiednią dietę. Oto, co powinno się znaleźć w naszym jadłospisie.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kasza pęczak
By zapobiec cukrzycy, należy sięgać po produkty bogate w węglowodany złożone. Takie jak kasza pęczak, wytwarzana z całych ziaren jęczmienia, w procesie produkcyjnym pozbawianych jedynie zewnętrznej łuski. Można ją wykorzystać w kuchni zarówno na słono (świetnie sprawdza się jako baza grzybowego kaszotto czy farszu do gołąbków), jak i na słodko, z owocami i bakaliami.
Masło orzechowe
Świetny zamiennik tradycyjnego masła, który można wykorzystać do smarowania pieczywa, tostów czy krakersów, ale także jako dodatek do rozmaitych deserów albo wypieków. Badania naukowe wykazały, że masło orzechowe (oczywiście czyste, bez cukru czy innych słodzików w składzie) może przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy typu 2. Ponadto z uwagi na niski indeks glikemiczny mogą je spożywać także osoby już zmagające się z tą chorobą.
Brązowy ryż
Jest mniej przetworzony niż popularny ryż biały, pozbawiany otrębów i zarodków, czyli elementów szczególnie bogatych w składniki odżywcze. Dlatego ryż brązowy może pochwalić się cennymi właściwościami, także antycukrzycowymi – ma niski indeks glikemiczny oraz dostarcza solidnej dawki minerałów, m.in. magnezu i manganu, które regulują poziom cukru we krwi. Warto go wykorzystać do przygotowania risotto, zapiekanek czy sałatek.
Borówka amerykańska
Wystarczy trzy razy w tygodniu jeść porcję tych owoców, by istotnie obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 – wynika z badań, których wyniki opublikował niedawno prestiżowy magazyn "British Medical Journal". To chyba mocny argument za wprowadzeniem borówki amerykańskiej do naszego jadłospisu. Szczególnie, że wykazuje ona również inne cenne właściwości, m.in. poprawia pracę układu krążenia, zapobiega nowotworom oraz wzmacnia wzrok.
Makaron żytni
Doskonale sprawdzi się jako zamiennik zwykłego makaronu, zarówno w tradycyjnych zupach, gulaszach i sałatkach, jak i w połączeniu z sosami grzybowymi czy warzywnymi. Makaron z pełnoziarnistej mąki żytniej i wody to produkt bogaty w błonnik i cenne minerały, dlatego jest zalecany w jadłospisie osób, które chcą uniknąć cukrzycy.
Sok grejpfrutowy
W diecie antycukrzycowej nie zaleca się zbyt częstego sięgania po soki owocowe. Warto jednak zrobić wyjątek dla soku grejpfrutowego. Słodko-kwaśny owoc skutecznie zmniejsza bowiem poziom cukru we krwi. Smaczny napój (oczywiście nie słodzony) przyspiesza również przemianę materii, zwiększa odporność, chroni przed chorobami serca czy nowotworami, a także wspomaga odchudzanie i oczyszczanie wątroby.
Komosa ryżowa
Ziarenka pochodzącej z Ameryki Południowej rośliny, zwanej w tamtym regionie quinoa, posiadają niski indeks glikemiczny i kryją bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu komosa ryżowa regularnie gości na liście produktów zalecanych w diecie antycukrzycowej. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne dodatki do potraw: ryż, kaszę, ziemniaki czy makaron. Może być też smakowitym uzupełnieniem sałatek, zup, risotto, gulaszów lub deserów.
Mintaj
By uniknąć cukrzycy należy pamiętać, by przynajmniej raz w tygodniu na naszym talerzu gościły ryby morskie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. działają przeciwzapalnie oraz ułatwiają przyswajanie insuliny. Warto sięgać choćby po mintaja. Jego mięso jest kruche i delikatne, wyróżnia je także wyjątkowo wysoka zawartość fosforu, minerału stanowiącego budulec kości i zębów, uczestniczącego w przewodzeniu bodźców nerwowych, regulującego pracę serca oraz pomagającego utrzymać równowagę kwasowo-zasadową.
Pieczywo pełnoziarniste
Jeśli chcemy uniknąć cukrzycy, warto wyeliminować z diety oczyszczoną mąkę pszenną i powstające na jej bazie produkty, w tym białe pieczywo. Zastąpmy je pełnoziarnistym chlebem czy bułkami. Jednak warto sprawdzać smak tych specjałów, ponieważ producenci często wzbogacają je dodatkami podwyższającymi poziom cukru, np. słodem jęczmiennym, melasą, karmelem albo miodem.
Siemię lniane
Nasiona lnu zwyczajnego to skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, białka, cynku, żelaza, magnezu oraz witamin. Warto to wykorzystać w diecie antycukrzycowej, ponieważ siemię lniane m.in. skutecznie reguluje gospodarkę insulinową i działa przeciwzapalnie. Świetnie sprawdza się w kuchni, jako zagęstnik do zup czy kotletów, zdrowa panierka albo posypka do sałatek i twarożków.