Rozrzewający kapuśniak z pęczakiem

Pyszny i szybki przepis na kapuśniaczek z kaszą pęczak z dodatkiem czarnego czosnku. Świetnie rozgrzewa i syci nawet w najchlodniejszy dzień. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Rozrzewający kapuśniak z pęczakiemRozrzewający kapuśniak z pęczakiem
Katarzyna Kwella

Składniki

  • 450 g kiszonej kapusty
  • pół szkl. kaszy pęczak
  • 150 g wędzonego boczku
  • paczka włoszczyzny pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • koperek
  • sól, pieprz
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • szczypta czarnego czosnku w proszku

Przepis

  • Do garnka wlej 2 – 2,5 l. wody, wrzuć listki laurowe, ziele angielskie, włoszczyznę i kaszę. Gotuj ok. 10 min.
  • Cebulę i boczek pokrój i podsmaż, dodając odrobinę tłuszczu. Ja użyłam smalcu z kaczki.
  • Dodaj pokrojoną kapustę kiszoną oraz usmażony boczek z cebulką.
  • Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem oraz czarnym czosnkiem w proszku. Gotuj ok. 10 min.Zupę posyp koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany