Pieczona pierś kaczki. Szybki i smaczny obiad
Co powiecie na pieczoną pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym? Do tego kasza pęczak i świeże pomidory. Pyszny i szybki obiad. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Radość kipiąca uśmiechem".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety myjemy, osuszamy. Skórkę delikatnie nacinamy. Nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy chutneyem mango i układamy na patelni skórką do dołu.
- Smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przekładamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Ściągamy z patelni.
- W tym czasie pokrojoną cebulę w piórka wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na wytopionym tłuszczu. Jeśli nie było go zbyt wiele dolewamy olej.
- Następnie wrzucamy pokrojony seler w plastry. Smażymy do czasu, aż seler nieco zmięknie. Dodajemy starty czosnek. Doprawiamy do smaku.
- Następnie kaczkę i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 min, aż pierś będzie idealna.
- Podajemy z kaszą pęczak.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl