Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim
Dziki czosnek, nazywany także niedźwiedzim, z roku na rok zyskuje coraz większa popularność. Doskonale sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past. Możemy też z niego ukręcić niezwykle aromatyczne pesto. Mamy dla was przepis na przepyszną sałatkę (pastę) jajeczną z dzikim czosnkiem. Przepis jest z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 3-4 szczęśliwe jajka
- garść świeżego dzikiego czosnku
- 1-2 łyżki domowego majonezu
- pieprz i morska sól do smaku
- grzanki do podania
Przepis
- Jajka gotuję 8-10 minut w zależności od wielkości – od chwili zagotowania się wody.
- Po ugotowaniu od razu wkładam je do bardzo zimnej wody i czekam aż ostygną. Obieram ze skorupek.
- Czosnek niedźwiedzi płuczę i osuszam na papierowym ręczniku. Kroję go drobno.
- Jajka kroję na ćwiartki i siekam, przekładam do miski razem z czosnkiem. Dodaję sól i pieprz, mieszam.
- Teraz dodaję majonez, mieszam i od razu podaję z grzankami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl