Pampuchy, parowańce, parzaki, buchty

Pampuchy, parowańce, parowce, parzaki, buchty – pod tymi nazwami kryje się regionalny przysmak podawany prawie w każdym regionie Polski, tyle że z różnymi dodatkami. Jednak wszystkie wersje tego przysmaku łączy jedno – zawsze smakuje wyjątkowo, nieważne z czym zostały podane.

Pampuchy posypane kakao i cukrem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Tradycyjny przysmak

Pampuchy to tradycyjne danie podawane w wielu regionach Polski i różne jego wersje zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ale tradycja bułek na parze, zwanych pampuchami, wywodzi się z kuchni kujawsko-pomorskiej. Kiedyś potrawa ta niemalże codziennie gościła na stołach mieszkańców tego regionu. Przepis na pampuchy przekazywany był, i do dziś jest, z pokolenia na pokolenie. Gospodynie domowe podają je zarówno na słono z sosami i mięsem oraz na słodko z owocami lub kwaśną śmietaną i cukrem. Na Lubelszczyźnie parowańce nadziewa się kaszą jaglaną, serem, kapustą z grzybami lub soczewicą i podaje okraszone smażoną cebulką.
Natomiast w Poznaniu nazywa się je kluchami na łachu lub kluchami na lumpie. Skąd takie nazwy? Otóż tradycyjne gotowanie ich polegało na obwiązaniu garnka z wodą kawałkiem płótna, na który układało się surowe pyzy i właśnie stąd nazwa kluchy „z łacha”. Następnie garnek przykrywano pokrywką i parowało. Gotowe kluchy podawano z modrą kapustą i pieczoną kaczką z jabłkami – tak właśnie wyglądaj zazwyczaj uroczysty obiad w poznańskim domu. Ślązacy także mają swoje buchty, które stanowią deser – polane topionym masłem i posypane cukrem albo polane powidłami w zestawie z kompotem z jagód. Często występują także w roli obiadu, jako dodatek do wieprzowiny i kiszonej kapusty.

Przepis na pampuchy na słodko

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szklanka mleka,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Uwaga – składniki na zaczyn drożdżowy odejmij od proporcji podanych powyżej.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą część mąki, cukru, mleka oraz jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę, aż będzie gładkie i sprężyste. Kiedy ciasto jest już gotowe, uformuj z niego kulę i włóż ją do oprószonej mąką misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat oprószony mąką i przez chwilę zagniataj. Następnie odrywaj kawałki wielości małej pięści, uformuj je w lekko spłaszczone kulki. Poukładaj je na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i połóż w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie do szerokiego garnka wlej wodę, a na wierzch naczynia połóż gazę i obwiąż ją na garnku przy pomocy sznurka lub gumki tak, by nie dotykała powierzchni wody. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ognień pod garnkiem, wykładaj na gazę po 3 sztuki klusek w sporych odstępach od siebie i przykryj pokrywką. Nie zaglądaj do środka przez ok. 10 minut (czas parowania zależy od wielkości klusek), a po tym czasie powinny być już gotowe. Pamiętaj jednak, że pampuchy są bardzo delikatne i podnoszenie pokrywki podczas parowania albo zbyt za szybkie lub zbyt późne zakończenie gotowania może spowodować, że opadną. Pampuchy podaj polane kwaśną śmietaną i obsypane cukrem. Jeśli natomiast chcesz, by były dodatkiem do obiadu, wystarczy, że zmniejszysz podaną w przepisie ilość cukru do minimum (wystarczy szczypta). Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie