Pampuchy, parowańce, parzaki, buchty

Pampuchy, parowańce, parowce, parzaki, buchty – pod tymi nazwami kryje się regionalny przysmak podawany prawie w każdym regionie Polski, tyle że z różnymi dodatkami. Jednak wszystkie wersje tego przysmaku łączy jedno – zawsze smakuje wyjątkowo, nieważne z czym zostały podane.

Pampuchy posypane kakao i cukrem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Tradycyjny przysmak

Pampuchy to tradycyjne danie podawane w wielu regionach Polski i różne jego wersje zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ale tradycja bułek na parze, zwanych pampuchami, wywodzi się z kuchni kujawsko-pomorskiej. Kiedyś potrawa ta niemalże codziennie gościła na stołach mieszkańców tego regionu. Przepis na pampuchy przekazywany był, i do dziś jest, z pokolenia na pokolenie. Gospodynie domowe podają je zarówno na słono z sosami i mięsem oraz na słodko z owocami lub kwaśną śmietaną i cukrem. Na Lubelszczyźnie parowańce nadziewa się kaszą jaglaną, serem, kapustą z grzybami lub soczewicą i podaje okraszone smażoną cebulką.
Natomiast w Poznaniu nazywa się je kluchami na łachu lub kluchami na lumpie. Skąd takie nazwy? Otóż tradycyjne gotowanie ich polegało na obwiązaniu garnka z wodą kawałkiem płótna, na który układało się surowe pyzy i właśnie stąd nazwa kluchy „z łacha”. Następnie garnek przykrywano pokrywką i parowało. Gotowe kluchy podawano z modrą kapustą i pieczoną kaczką z jabłkami – tak właśnie wyglądaj zazwyczaj uroczysty obiad w poznańskim domu. Ślązacy także mają swoje buchty, które stanowią deser – polane topionym masłem i posypane cukrem albo polane powidłami w zestawie z kompotem z jagód. Często występują także w roli obiadu, jako dodatek do wieprzowiny i kiszonej kapusty.

Przepis na pampuchy na słodko

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szklanka mleka,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Uwaga – składniki na zaczyn drożdżowy odejmij od proporcji podanych powyżej.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą część mąki, cukru, mleka oraz jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę, aż będzie gładkie i sprężyste. Kiedy ciasto jest już gotowe, uformuj z niego kulę i włóż ją do oprószonej mąką misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat oprószony mąką i przez chwilę zagniataj. Następnie odrywaj kawałki wielości małej pięści, uformuj je w lekko spłaszczone kulki. Poukładaj je na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i połóż w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie do szerokiego garnka wlej wodę, a na wierzch naczynia połóż gazę i obwiąż ją na garnku przy pomocy sznurka lub gumki tak, by nie dotykała powierzchni wody. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ognień pod garnkiem, wykładaj na gazę po 3 sztuki klusek w sporych odstępach od siebie i przykryj pokrywką. Nie zaglądaj do środka przez ok. 10 minut (czas parowania zależy od wielkości klusek), a po tym czasie powinny być już gotowe. Pamiętaj jednak, że pampuchy są bardzo delikatne i podnoszenie pokrywki podczas parowania albo zbyt za szybkie lub zbyt późne zakończenie gotowania może spowodować, że opadną. Pampuchy podaj polane kwaśną śmietaną i obsypane cukrem. Jeśli natomiast chcesz, by były dodatkiem do obiadu, wystarczy, że zmniejszysz podaną w przepisie ilość cukru do minimum (wystarczy szczypta). Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟