Pampuchy, parowańce, parzaki, buchty

Pampuchy, parowańce, parowce, parzaki, buchty – pod tymi nazwami kryje się regionalny przysmak podawany prawie w każdym regionie Polski, tyle że z różnymi dodatkami. Jednak wszystkie wersje tego przysmaku łączy jedno – zawsze smakuje wyjątkowo, nieważne z czym zostały podane.

Pampuchy posypane kakao i cukrem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Tradycyjny przysmak

Pampuchy to tradycyjne danie podawane w wielu regionach Polski i różne jego wersje zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ale tradycja bułek na parze, zwanych pampuchami, wywodzi się z kuchni kujawsko-pomorskiej. Kiedyś potrawa ta niemalże codziennie gościła na stołach mieszkańców tego regionu. Przepis na pampuchy przekazywany był, i do dziś jest, z pokolenia na pokolenie. Gospodynie domowe podają je zarówno na słono z sosami i mięsem oraz na słodko z owocami lub kwaśną śmietaną i cukrem. Na Lubelszczyźnie parowańce nadziewa się kaszą jaglaną, serem, kapustą z grzybami lub soczewicą i podaje okraszone smażoną cebulką.
Natomiast w Poznaniu nazywa się je kluchami na łachu lub kluchami na lumpie. Skąd takie nazwy? Otóż tradycyjne gotowanie ich polegało na obwiązaniu garnka z wodą kawałkiem płótna, na który układało się surowe pyzy i właśnie stąd nazwa kluchy „z łacha”. Następnie garnek przykrywano pokrywką i parowało. Gotowe kluchy podawano z modrą kapustą i pieczoną kaczką z jabłkami – tak właśnie wyglądaj zazwyczaj uroczysty obiad w poznańskim domu. Ślązacy także mają swoje buchty, które stanowią deser – polane topionym masłem i posypane cukrem albo polane powidłami w zestawie z kompotem z jagód. Często występują także w roli obiadu, jako dodatek do wieprzowiny i kiszonej kapusty.

Przepis na pampuchy na słodko

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szklanka mleka,
  • 4 łyżki roztopionego masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Uwaga – składniki na zaczyn drożdżowy odejmij od proporcji podanych powyżej.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania zaczynu – w niedużej miseczce rozkrusz drożdże, zalej je 1/4 szklanki letniego mleka i zamieszaj. Dodaj łyżkę cukru, trzy łyżki mąki pszennej i wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Teraz miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałą część mąki, cukru, mleka oraz jajka i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj ze sobą i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj ciasto jeszcze przez chwilę, aż będzie gładkie i sprężyste. Kiedy ciasto jest już gotowe, uformuj z niego kulę i włóż ją do oprószonej mąką misy, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat oprószony mąką i przez chwilę zagniataj. Następnie odrywaj kawałki wielości małej pięści, uformuj je w lekko spłaszczone kulki. Poukładaj je na oprószonej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i połóż w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie do szerokiego garnka wlej wodę, a na wierzch naczynia połóż gazę i obwiąż ją na garnku przy pomocy sznurka lub gumki tak, by nie dotykała powierzchni wody. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ognień pod garnkiem, wykładaj na gazę po 3 sztuki klusek w sporych odstępach od siebie i przykryj pokrywką. Nie zaglądaj do środka przez ok. 10 minut (czas parowania zależy od wielkości klusek), a po tym czasie powinny być już gotowe. Pamiętaj jednak, że pampuchy są bardzo delikatne i podnoszenie pokrywki podczas parowania albo zbyt za szybkie lub zbyt późne zakończenie gotowania może spowodować, że opadną. Pampuchy podaj polane kwaśną śmietaną i obsypane cukrem. Jeśli natomiast chcesz, by były dodatkiem do obiadu, wystarczy, że zmniejszysz podaną w przepisie ilość cukru do minimum (wystarczy szczypta). Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm