SMAKI POLSKI: kuchnia wielkopolska
Wielkopolskie przysmaki
Każdy region Polski ma swoje charakterystyczne dania. Nie inaczej jest z Wielkopolską. Żyzne ziemie dawały zawsze znakomite produkty, jednak kuchnia tego regionu przez lata nie różniła się zbyt od tej serwowanej w innych częściach naszego kraju.
W cyklu SMAKI POLSKI czas na kuchnię wielkopolską. Żyzne ziemie dawały zawsze znakomite produkty, jednak kuchnia tego regionu przez lata nie różniła się zbyt od tej serwowanej w innych częściach naszego kraju. O odrębności kuchni wielkopolskiej zadecydował dopiero XIX wiek, kiedy to rozpowszechniły się ziemniaki. Zrobiły one w Wielkopolsce tak dużą karierę, że mieszkańcy reszty kraju pozostającej wtedy pod zaborami, zaczęli utożsamiać kuchnię wielkopolską właśnie z ziemniakami - czyli, jak je tu nazywano gwarowo, pyrami. I tak zostało do dziś. W okolicach Poznania nadal możemy spróbować bardzo charakterystycznych dań, często prostych, ale intrygujących swoimi nazwami. Oto one.