Pączki pieczone z jabłkiem i cynamonem

Aromatyczne i rozpływające się w ustach pączki.

Pączki pieczone z jabłkiem i cynamonem
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
4

Miękkie i puszyste pączki to deser idealny, gdy najdzie nas ochotą na coś słodkiego. W dodatku w takcie ich pieczenia dookoła unosi się obłędnie kuszący aromat rozgrzewającego cynamonu i jesiennych, pieczonych jabłek. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (na ok. 12-16 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 szczypty startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka masła
2 jabłka

Suche składniki połącz ze sobą w jednej misce. W drugiej wymieszaj wilgotne składniki (masło roztop i dodaj je przestudzone, a jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach). Następnie do mokrych składników dodaj suche i zamieszaj, by się połączyły. Porcje ciasta nakładaj do formy na mini muffiny do 3/4 wysokości dołków. Piecz w 180 stopniach C przez około 10-15 minut, do suchego patyczka.

Składniki na cukrową posypkę:
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Masło roztop w rondelku. Zanurzaj w nim upieczone i ciepłe pączki. Następnie od razu obtaczaj je w miseczce z cukrem połączonym z cynamonem i już.

Sugestie: Nie mieszaj zbyt dokładnie ciasta, bo powstanie zakalec. Jeśli jabłka są naprawdę duże, to dodaj tylko jedno. Jeśli małe lub średnie - dwa. To właśnie dodatek tych owoców sprawi, że pączki będą idealnie mięciutkie.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka