Pączki pieczone z jabłkiem i cynamonem

Aromatyczne i rozpływające się w ustach pączki.

Pączki pieczone z jabłkiem i cynamonem
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Miękkie i puszyste pączki to deser idealny, gdy najdzie nas ochotą na coś słodkiego. W dodatku w takcie ich pieczenia dookoła unosi się obłędnie kuszący aromat rozgrzewającego cynamonu i jesiennych, pieczonych jabłek. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (na ok. 12-16 sztuk):
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 szczypty startej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka masła
2 jabłka

Suche składniki połącz ze sobą w jednej misce. W drugiej wymieszaj wilgotne składniki (masło roztop i dodaj je przestudzone, a jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach). Następnie do mokrych składników dodaj suche i zamieszaj, by się połączyły. Porcje ciasta nakładaj do formy na mini muffiny do 3/4 wysokości dołków. Piecz w 180 stopniach C przez około 10-15 minut, do suchego patyczka.

Składniki na cukrową posypkę:
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu

Masło roztop w rondelku. Zanurzaj w nim upieczone i ciepłe pączki. Następnie od razu obtaczaj je w miseczce z cukrem połączonym z cynamonem i już.

Sugestie: Nie mieszaj zbyt dokładnie ciasta, bo powstanie zakalec. Jeśli jabłka są naprawdę duże, to dodaj tylko jedno. Jeśli małe lub średnie - dwa. To właśnie dodatek tych owoców sprawi, że pączki będą idealnie mięciutkie.

Więcej przepisów blogerki na www.justmydelicious.com.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów