Trwa ładowanie...
d1w40yr
22-01-2021 09:28

Pączki hiszpańskie. Tego przepisu nie da się zepsuć

Przepis

Pączki hiszpańskie są znane również jako pączki wiedeńskie i gniazdka. Są delikatne, miękkie i dużo łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne pączki. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Krylowa kuchnia
Źródło: Krylowa kuchnia
Składniki

Na lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • papier do pieczenia
Przepis
  • Mąkę przesiać.Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować. Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać.
  • Ciasto parzyć, ciągle mieszając, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.
  • W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
  • Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  • Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
  • Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
  • Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu pączki osączać na ręczniku papierowym.
  • Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier.
  • Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł.
Pączki hiszpańskie. Tego przepisu nie da się zepsuć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj