Trwa ładowanie...
d1805bo

Pączki hiszpańskie. Tego przepisu nie da się zepsuć

Przepis

Pączki hiszpańskie są znane również jako pączki wiedeńskie i gniazdka. Są delikatne, miękkie i dużo łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne pączki. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Pączki hiszpańskie. Jak je przygotować?
Krylowa kuchnia
Składniki

Na lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • papier do pieczenia
Przepis
  • Mąkę przesiać.Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować. Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać.
  • Ciasto parzyć, ciągle mieszając, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.
  • W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
  • Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
  • Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
  • Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
  • Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu pączki osączać na ręczniku papierowym.
  • Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier.
  • Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł.

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Pączki hiszpańskie. Tego przepisu nie da się zepsuć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1805bo

Podziel się opinią

Share
d1805bo
d1805bo
d1805bo
d1805bo
Więcej tematów
d1805bo