Pączki hiszpańskie. Tego przepisu nie da się zepsuć
Pączki hiszpańskie są znane również jako pączki wiedeńskie i gniazdka. Są delikatne, miękkie i dużo łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne pączki. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Krylowa kuchnia".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Karnawał
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 100 g masła lub margaryny
- 4 jajka
Na lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Ponadto:
- olej do smażenia
- papier do pieczenia
Przepis
- Mąkę przesiać.Do garnuszka wlać wodę i włożyć masło, całość zagotować. Do gotującego się masła z wodą wsypać mąkę i za pomocą drewnianej kopystki bardzo energicznie mieszać.
- Ciasto parzyć, ciągle mieszając, aż zacznie odchodzić od ścianek garnka. Następnie zdjąć ciasto z gazu i odstawić do ostygnięcia.
- W czasie gdy ciasto stygnie, pociąć papier do pieczenia na kwadraty takiej wielkości, jakiej chcemy żeby były pączki. Każdy kwadracik papieru, za pomocą pędzelka posmarować olejem.
- Ostygnięte ciasto przełożyć do miski. Ciasto miksować mikserem dodając kolejno po jednym jajku, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.
- Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą gwiazdkową końcówką. Najwygodniej to robić wywijając rękaw na zewnątrz i umieszczając jego końcówkę w wysokim naczyniu.
- Koniec rękawa skręcić. Wyciskać okrągłe gniazdka na pojedyncze kwadraciki z papieru.
- Olej rozgrzać do 170-180 st C. Smażyć najlepiej w rondlu lub głębokiej patelni. Kwadraty papieru z pączkami umieścić na oleju-papierem do góry, po ok 30 sekundach zdjąć papier. Smażyć z obu stron na złoto. Po wyciągnięciu pączki osączać na ręczniku papierowym.
- Lukier. Cukier puder umieścić w miseczce. Do cukru dodawać stopniowo wodę i sok z cytryny. Ucierać aż powstanie gładki, dość gęsty lukier.
- Ostygnięte pączki zanurzać jedną stroną w lukrze. Odstawić na chwilę, aby lukier zastygł.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl