Trwa ładowanie...

Osłabiają wzrok i mogą powodować raka. Zupki chińskie są groźne dla zdrowia

Pomidorowa, serowa, rosół, a nawet i grzybowa. Zupka chińska jest tania, prosta i szybka w przygotowaniu. I choć studencki rarytas jemy też po ukończeniu uniwersytetu, naukowcy przestrzegają przed kupowaniem go.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Osłabiają wzrok i mogą powodować raka. Zupki chińskie są groźne dla zdrowiaŹródło: Shutterstock.com
d2hhaum
d2hhaum

Nie każdy z nas umie ugotować zupę, choć w internecie znajdziemy dziesiątki przepisów na idealny i prosty krupnik, rosół czy pomidorową. Nie zawsze mamy też ochotę na cały gar zupy, gdy marzy nam się tylko jedna ciepła i pożywna miska. Wtedy sięgamy po zupkę chińską. A eksperci ostrzegają - można od niej przytyć. I nawet codziennie chodzenie na fitness, nie pomoże pozbyć zbędnego tłuszczu.

Od zupek tyją tylko kobiety

Badacze z Korei wzięli pod lupę diety ponad 10 tys. kobiet i mężczyzn. Podzielili ich na dwie grupy osób - na tych, którzy przestrzegali zdrowego stylu odżywiania i tych, którzy jedli szybko i tłusto. Osoby z pierwszej grupy jadły m.in.: ryż, ryby, owoce, warzywa i ziemniaki. A przeciwnicy stawiali na mięso i przetworzoną żywność. Naukowcy chcieli się dowiedzieć czy dieta typu "fast food" powoduje problemy zdrowotne takie jak udar mózgu czy cukrzyca? I choć diety różniły się drastycznie, okazało się, że żaden z badanych nie był narażony na ryzyko zaburzeń metabolicznych.

Badacze zwrócili jednak uwagę na szkodliwość zupek chińskich. Aż 68 proc. kobiet, które jadły sztuczny makaron co najmniej dwa razy w tygodniu, były bardziej narażone na otyłość. Bez względu na to jak często ćwiczyły. U panów nie odnotowano wzrostu wagi.

Zobacz też: "wiosenny detoks owocowo-warzywny"

Co zatem kryją w sobie te małe opakowania? Jedna paczka dostarcza nam około 380 kalorii. Jest tam mąka, tłuszcz palmowy, sól, skrobia modyfikowana i inne ekstrakty i mieszaniny. W zupce mamy 14 gramów tłuszczu i 46 gramów węglowodanów oraz 1 820 mg sodu, co stanowi ponad połowę zalecanej wartości, która wynosi 2300 mg. W zupkach znajdziemy też środek konserwujący o nazwie TBHQ, który powiązano z zaburzeniami wzroku i ma wpływ na powiększającą wątrobę Jedzenie zupek chińskich zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia raka piersi oraz podnosi ciśnienie.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj