Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort

Myślisz, że tylko torty mogą zapierać dech w piersiach miłośnikom słodkości? Wcale nie musi tak być. A najlepiej świadczy o tym ciasto Fiona bez pieczenia. Znajdziesz tu kilka warstw samych dobroci. Masa budyniowa, malinowa pianka i galaretka razem tworzą czystą perfekcję. Od tego deseru nie sposób oderwać wzroku. Lista składników na to cudo czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na masę budyniową:

  • 1,5 szkl. wody z sokiem malinowym,
  • 3 opakowania budyniu malinowego,
  • 600 ml wody z sokiem malinowym.

Malinowa pianka:

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 ml wrzątku,
  • 1 galaretka malinowa.

Galaretka z malinami:

  • 200 g świeżych malin,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 800 ml wrzątku.

Dodatkowo:

  • 150 g okrągłych biszkoptów na spód,
  • 15 delicji malinowych.

O czym warto pamiętać:

  1. Z racji, że deser nie wymaga pieczenia, omija cię zupełnie przygotowanie biszkoptu, który zazwyczaj pełni rolę fundamentu całej konstrukcji. W tym przypadku podstawę ciasta zrobisz z gotowych biszkopcików. My tym razem postawiliśmy na okrągłą formę ciasteczek. Do przepisu możesz użyć też podłużnych biszkoptów.
  2. Następnie przygotuj poszczególne warstwy. Zacznij od masy budyniowej. Wymieszaj sproszkowane galaretki z 600 ml wody z dodatkiem soku malinowego. Pozostałą wodę z sokiem przelej do garnka na palniku i połącz z mieszanką, którą przed chwilą zrobiłeś. Pamiętaj, aby energicznie mieszać zawartość garnka.
  3. Czas na piankę malinową. W pierwszej kolejności dokładnie wymieszaj sproszkowaną galaretkę z wrzątkiem, po czym odstaw miskę z zawartością do ostygnięcia. Na koniec ubij dobrze schłodzoną śmietankę, dodając do niej ostudzoną galaretkę. Rób to powoli i stopniowo.
  4. Jako ostatni element deseru przygotuj galaretkę malinową. Ją również należy wstępnie ostudzić.
  5. Jak złożyć ciasto Fiona? Na spodzie formy do pieczenia mają znaleźć się okrągłe biszkopty. Następnie zrób warstwy z masy budyniowej, delicji o smaku malinowym oraz pianki malinowej. Na wierzchu ułóż świeże maliny, po czym zalej je delikatnie tężejącą galaretką.
  6. Następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Po dobrym schłodzeniu podziel deser na mniejsze kawałki i serwuj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni.
  8. Ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 18 x 28 cm.
Więcej wideo
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Ciasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszekCiasto z jabłkami może smakować jeszcze lepiej. Zrób szarlotkę dubajską, po której nie zostaje nawet jeden okruszek
Kaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasyKaczka idzie pod nóż. Beskidzcy gospodarze pokazują, jak robią zapasy
Ciasto Balladyna to prawdziwe dzieło sztuki. Nie sposób oderwać od niego wzrokuCiasto Balladyna to prawdziwe dzieło sztuki. Nie sposób oderwać od niego wzroku
Odkąd znamy patent na szaszłyki bez patyków, robimy je na okrągło. Po prostu palce lizaćOdkąd znamy patent na szaszłyki bez patyków, robimy je na okrągło. Po prostu palce lizać
Pasja do pieczenia chleba łączy pokolenia. Domowe wypieki w wykonaniu mamy i córkiPasja do pieczenia chleba łączy pokolenia. Domowe wypieki w wykonaniu mamy i córki
Szybki makaron z kurczakiem w stylu azjatyckim. Furorę robi sos z dodatkiem masła orzechowegoSzybki makaron z kurczakiem w stylu azjatyckim. Furorę robi sos z dodatkiem masła orzechowego
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii