Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort
Myślisz, że tylko torty mogą zapierać dech w piersiach miłośnikom słodkości? Wcale nie musi tak być. A najlepiej świadczy o tym ciasto Fiona bez pieczenia. Znajdziesz tu kilka warstw samych dobroci. Masa budyniowa, malinowa pianka i galaretka razem tworzą czystą perfekcję. Od tego deseru nie sposób oderwać wzroku. Lista składników na to cudo czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na masę budyniową:
- 1,5 szkl. wody z sokiem malinowym,
- 3 opakowania budyniu malinowego,
- 600 ml wody z sokiem malinowym.
Malinowa pianka:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 ml wrzątku,
- 1 galaretka malinowa.
Galaretka z malinami:
- 200 g świeżych malin,
- 2 galaretki malinowe,
- 800 ml wrzątku.
Dodatkowo:
- 150 g okrągłych biszkoptów na spód,
- 15 delicji malinowych.
O czym warto pamiętać:
- Z racji, że deser nie wymaga pieczenia, omija cię zupełnie przygotowanie biszkoptu, który zazwyczaj pełni rolę fundamentu całej konstrukcji. W tym przypadku podstawę ciasta zrobisz z gotowych biszkopcików. My tym razem postawiliśmy na okrągłą formę ciasteczek. Do przepisu możesz użyć też podłużnych biszkoptów.
- Następnie przygotuj poszczególne warstwy. Zacznij od masy budyniowej. Wymieszaj sproszkowane galaretki z 600 ml wody z dodatkiem soku malinowego. Pozostałą wodę z sokiem przelej do garnka na palniku i połącz z mieszanką, którą przed chwilą zrobiłeś. Pamiętaj, aby energicznie mieszać zawartość garnka.
- Czas na piankę malinową. W pierwszej kolejności dokładnie wymieszaj sproszkowaną galaretkę z wrzątkiem, po czym odstaw miskę z zawartością do ostygnięcia. Na koniec ubij dobrze schłodzoną śmietankę, dodając do niej ostudzoną galaretkę. Rób to powoli i stopniowo.
- Jako ostatni element deseru przygotuj galaretkę malinową. Ją również należy wstępnie ostudzić.
- Jak złożyć ciasto Fiona? Na spodzie formy do pieczenia mają znaleźć się okrągłe biszkopty. Następnie zrób warstwy z masy budyniowej, delicji o smaku malinowym oraz pianki malinowej. Na wierzchu ułóż świeże maliny, po czym zalej je delikatnie tężejącą galaretką.
- Następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po dobrym schłodzeniu podziel deser na mniejsze kawałki i serwuj swoim bliskim. Na pewno będą zachwyceni.
- Ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 18 x 28 cm.