Smak toskańskiej kuchni jeszcze dziś może pojawić się na twoim stole. A wszystko to za sprawą kremowej zupy z dodatkiem kultowych tortellini. To ciekawe połączenie jest bardzo sycące, dlatego taki posiłek spokojnie zastąpi dwudaniowy obiad. Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste i szybkie, a do tego wszystko będzie działo się w jednym garnku. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g suszonych pomidorów w oleju,
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów,
- 50 g przecieru pomidorowego,
- 250 g tortellini z szynką parmeńską,
- 30 g tartego parmezanu,
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- 3 garście świeżej bazylii,
- 1 l domowego bulionu,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki.
O czym warto pamiętać:
- Aby nic się nie zmarnowało podczas pracy nad przepisem, zamiast zwykłego oleju, użyj oleju z suszonych pomidorów. To jeden z głównych składników całego dania.
- Wykorzystaj domowy bulion - sprawi, że zupa nabierze głębszego smaku i aromatu. Najlepszy będzie wywar mięsny, np. drobiowy, ale warzywny też się sprawdzi.
- Wybraliśmy tortellini z szynką parmeńską. Możesz jednak dodać do zupy pierożki z innym farszem.
- Gdy tortellini w garnku zrobią się miękkie, dodaj ostatnie składniki, a mianowicie śmietankę, starty parmezan i świeżą bazylię.
- Zupa z włoskimi pierożkami jest bardzo sycąca, więc możesz serwować ją solo. Jeśli jednak lubisz chrupiące dodatki, warto sięgnąć po świeże pieczywo albo grzanki.