Orzechowe kuleczki. Szybki deser dla małych i dużych łasuchów
Słodkie orzechowe kulki skradną serce niejednego łasucha. Jeśli zamienisz tradycyjne składniki na zdrowsze, otrzymasz dietetyczną przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Jak jeść słodycze i nie tyć".
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Nadzienie:
- 180 g mascarpone lub ricotty, serka grani, stałej części mleczka kokosowego
- 21 łyżki zmielonego ksylitolu lub erytrolu, cukru kokosowego
- 1 łyżka masła z orzechów laskowych lub masła orzechowego, migdałowego
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 11 łyżki kakao lub karobu
Dodatkowo:
- 14 całych orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych, migdałów
- 80 g pokrojonych orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych, migdałów
Przepis
Składniki na nadzienie mieszamy łyżką i wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny. Orzechy prażymy na patelni teflonowej, aż staną się bardziej brązowe. Wyjmujemy nadzienie z zamrażalnika i formujemy kulki. Do środka wkładamy po jednym orzechu. Często myjemy ręce w zimnej wodzie, dzięki czemu masa podczas formowania w dłoniach wolniej się rozpuszcza. Gotowe kulki wstawiamy do zamrażalnika, żeby się schłodziły. Pokrojone orzechy prażymy na patelni teflonowej, aż staną się złociste. Kulki obtaczamy w orzechach i przechowujemy w zamrażalniku.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl