Oliwki w kuchni polskiej. Jak je wykorzystać i co warto o nich wiedzieć?

Jeśli chodzi o oliwki, to mają one tyle samo zwolenników, co przeciwników. Warto jednak zdawać sobie sprawę z ich prozdrowotnych właściwości oraz z tego, że w kuchni można je wykorzystać na wiele różnych sposobów!

Oliwki to doskonały dodatek do wielu dań
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne | Fot. Grzegorz Kozakiewicz
Ewa Wachowicz

Oliwki – dlaczego warto na nie postawić i co możemy z nich "wyczarować"?

Oliwki to doskonały dodatek do wielu dań. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że można nimi wzbogacić potrawy z wołowiną, wieprzowiną oraz drobiem. Doskonale smakują też wytrawne ciasteczka z ich dodatkiem na spodzie z ciasta francuskiego. Sprawdzają się też jako dodatek do zupy, można stworzyć nawet taką z samych oliwek.

Najczęściej wykorzystujemy je jednak jako składnik sałatek. No dobrze, ale co w nich takiego “cudownego”? Oprócz walorów smakowych, możemy liczyć na szereg prozdrowotnych właściwości!

Po pierwsze, oliwki zawierają dużo antyoksydantów, włączając w to kwas oleinowy, który zmniejsza aktywność genu odpowiedzialnego za występowanie raka piersi. Dodatkowo obniżają poziom “złego” cholesterolu, który wiąże się między innymi z rozwojem miażdżycy. Są też bogate w prowitaminę A, która przyczynia się do pięknego i młodego wyglądu.

Zobacz też: Kiszone oliwki - właściwości zdrowotne

Jesteście na diecie? Śmiało możecie postawić na oliwki, ponieważ są niskokaloryczne. Tak naprawdę 100 g oliwek to tylko 125 kcal. Dodatkowo są one lekko strawne i zawierają błonnik i podkręcają przemianę materii!

Zjadamy oliwki w formie kiszonej

Surowe oliwki nie nadają się do jedzenia, bo są gorzkie. Te, które zjadamy, są kiszone. Oznacza to jednocześnie, że posiadają wszystkie właściwości, jakie przepisywane są kiszonkom. Nie od dzisiaj wiemy bowiem, że te są z kolei bardzo zdrowe! Zawdzięczają to przede wszystkim naturalnym probiotykom. Działają na organizm oczyszczająco i wzmacniają układ odpornościowy. Jeśli często chorujecie bądź też zbliża się sezon, w którym łapiecie infekcje, naprawdę warto na nie postawić. Co więcej, niektórzy też uznają oliwki za naturalny... afrodyzjak!

Kiedyś nie można ich było kupić. Obecnie są powszechnie dostępne

Istnieje wiele różnego rodzaju oliwek. Kiedyś trudno było je dostać w Polsce obecnie są powszechnie dostępne. Dostaniecie je niemal we wszystkich marketach spożywczych. Jeśli macie ochotę na nieco inne, bardziej oryginalne odmiany, to wystarczy poszukać w sklepach, które oferują produkty z różnych zakątków świata. Osobiście uwielbiam greckie oliwki i zawsze proszę mojego znajomego, by przy okazji wizyty w Grecji mi je przywiózł. Zajadam się nimi jako przekąskami, ale też dodaję je do sałatek. Ich smak jest naprawdę fantastyczny!

Chętnie podzielę się z wami przepisem na oryginalną sałatkę z zielonymi oliwkami. Można ją serwować jako dodatek do dania głównego, ale też jeść solo. Jest sycąca i mimo że raczej nie jest niskokaloryczna, to od czasu do czasu warto sobie na nią pozwolić. Jej wykonanie jest naprawdę proste!

Sałatka 3 sery z oliwkami:

Niezbędne składniki:

  • 125 g mozzarelli
  • 100 g sera Brie
  • 50 g sera gouda
  • 2 pomidory
  • 1 garść oliwek zielonych

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

Opis przygotowania: mozzarellę poszarpać na talerz. Ser Brie pokroić na mniejsze kawałki i również ułożyć na talerzu. Dodać pomidory, pokrojone w grubą kostkę oraz startą na tarce goudę. Jogurt wymieszać z majonezem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Posolić, wymieszać i przelać na talerz. Na samym końcu dorzucić oliwki. Udekorować liśćmi bazylii.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie