Śródziemnomorska bomba witaminowa. 5 powodów, dla których warto jeść oliwki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wystarczy kilka sztuk dziennie

Obraz
© 123RF

Niewielkich rozmiarów oliwki często pojawiają się w wielu potrawach. Dobrze wypadają także jako samodzielna przystawka. Jednak oliwki dostarczą nam nie tylko przyjemności smakowych. To też prawdziwa bomba witaminowa, dzięki której dłużej zachowamy urodę i zdrowie. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto wprowadzić je do codziennej diety.

/ 6Świetnie wpływają na zdrowie

Obraz
© 123RF

Nie bez powodu oliwki nazywane są bombą witaminową. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, B, C i E, a także mnóstwo minerałów takich jak potas, żelazo i fosfor. Ich właściwości wspomagają walkę z nowotworami oraz chorobami układu krążenia np. miażdżycą. Ponadto dobrze wpływają na regulację poziomu cukru we krwi oraz układ nerwowy. Więcej o wpływie oliwek na nasze zdrowie możecie przeczytać tutaj.

/ 6Są idealne dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Osoby dbające o linię powinny wprowadzić oliwki do codziennej diety. Przede wszystkim są niskokaloryczne – 100 g to zaledwie 120 kalorii. Ponadto, zawarte w nich antyoksydanty skutecznie oczyszczają organizm, a błonnik powoduje uczucie sytości i przyspiesza trawienie.

/ 6Są świetne dla urody

Obraz
© 123RF

Jedzenie oliwek poprawi nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Zawarta w nich witamina A świetnie wpływa na ujędrnienie skóry i chroni przed szkodliwymi promieniami UV. Ponadto to silny składnik w walce z trądzikiem i przebarwieniami. Z kolei witamina E, nazywana przez niektórych "witaminą młodości" jest antyoksydantem, który hamuje proces starzenia się skóry.

/ 6Są znanym afrodyzjakiem

Obraz
© 123RF

Oliwki są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Przede wszystkim powinny zwrócić na nią uwagę kobiety – zawarte w nich estrony, czyli hormony należące do grupy estrogenów, powodują zwiększenie popędu płciowego. Nic dziwnego, że od wieków uznawane są za symbol miłości i płodności.

/ 6Świetnie sprawdzą się w kuchni

Obraz
© 123RF

Oliwki, podstawa kuchni śródziemnomorskiej, znajdują zastosowanie jako składnik wielu potraw, a także jako samodzielna przystawka. Możemy przygotować z nich np. tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek lub dodać je do sałatki greckiej. Obecnie kilka rodzajów oliwek możemy kupić w sieci sklepów Lidl. W ofercie dyskontów znalazły się m.in. zielone oliwki bez pestek w cenie 14,99 złotych za opakowanie (1,6 kg), zielone oliwki z pestką za 14,99 złotych (1 kg), oliwki nadziewane w cenie 7,99 złotych (360 g) oraz czarne oliwki kalamon za 6,99 złotych (360 g).

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości