Śródziemnomorska bomba witaminowa. 5 powodów, dla których warto jeść oliwki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Wystarczy kilka sztuk dziennie

Obraz
© 123RF

Niewielkich rozmiarów oliwki często pojawiają się w wielu potrawach. Dobrze wypadają także jako samodzielna przystawka. Jednak oliwki dostarczą nam nie tylko przyjemności smakowych. To też prawdziwa bomba witaminowa, dzięki której dłużej zachowamy urodę i zdrowie. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto wprowadzić je do codziennej diety.

/ 6Świetnie wpływają na zdrowie

Obraz
© 123RF

Nie bez powodu oliwki nazywane są bombą witaminową. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, B, C i E, a także mnóstwo minerałów takich jak potas, żelazo i fosfor. Ich właściwości wspomagają walkę z nowotworami oraz chorobami układu krążenia np. miażdżycą. Ponadto dobrze wpływają na regulację poziomu cukru we krwi oraz układ nerwowy. Więcej o wpływie oliwek na nasze zdrowie możecie przeczytać tutaj.

/ 6Są idealne dla osób na diecie

Obraz
© 123RF

Osoby dbające o linię powinny wprowadzić oliwki do codziennej diety. Przede wszystkim są niskokaloryczne – 100 g to zaledwie 120 kalorii. Ponadto, zawarte w nich antyoksydanty skutecznie oczyszczają organizm, a błonnik powoduje uczucie sytości i przyspiesza trawienie.

/ 6Są świetne dla urody

Obraz
© 123RF

Jedzenie oliwek poprawi nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Zawarta w nich witamina A świetnie wpływa na ujędrnienie skóry i chroni przed szkodliwymi promieniami UV. Ponadto to silny składnik w walce z trądzikiem i przebarwieniami. Z kolei witamina E, nazywana przez niektórych "witaminą młodości" jest antyoksydantem, który hamuje proces starzenia się skóry.

/ 6Są znanym afrodyzjakiem

Obraz
© 123RF

Oliwki są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Przede wszystkim powinny zwrócić na nią uwagę kobiety – zawarte w nich estrony, czyli hormony należące do grupy estrogenów, powodują zwiększenie popędu płciowego. Nic dziwnego, że od wieków uznawane są za symbol miłości i płodności.

/ 6Świetnie sprawdzą się w kuchni

Obraz
© 123RF

Oliwki, podstawa kuchni śródziemnomorskiej, znajdują zastosowanie jako składnik wielu potraw, a także jako samodzielna przystawka. Możemy przygotować z nich np. tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek lub dodać je do sałatki greckiej. Obecnie kilka rodzajów oliwek możemy kupić w sieci sklepów Lidl. W ofercie dyskontów znalazły się m.in. zielone oliwki bez pestek w cenie 14,99 złotych za opakowanie (1,6 kg), zielone oliwki z pestką za 14,99 złotych (1 kg), oliwki nadziewane w cenie 7,99 złotych (360 g) oraz czarne oliwki kalamon za 6,99 złotych (360 g).

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów