Śródziemnomorska bomba witaminowa. 5 powodów, dla których warto jeść oliwki
Wystarczy kilka sztuk dziennie
Niewielkich rozmiarów oliwki często pojawiają się w wielu potrawach. Dobrze wypadają także jako samodzielna przystawka. Jednak oliwki dostarczą nam nie tylko przyjemności smakowych. To też prawdziwa bomba witaminowa, dzięki której dłużej zachowamy urodę i zdrowie. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto wprowadzić je do codziennej diety.
Świetnie wpływają na zdrowie
Nie bez powodu oliwki nazywane są bombą witaminową. Znajdziemy w nich m.in. witaminy A, B, C i E, a także mnóstwo minerałów takich jak potas, żelazo i fosfor. Ich właściwości wspomagają walkę z nowotworami oraz chorobami układu krążenia np. miażdżycą. Ponadto dobrze wpływają na regulację poziomu cukru we krwi oraz układ nerwowy. Więcej o wpływie oliwek na nasze zdrowie możecie przeczytać tutaj.
Są idealne dla osób na diecie
Osoby dbające o linię powinny wprowadzić oliwki do codziennej diety. Przede wszystkim są niskokaloryczne – 100 g to zaledwie 120 kalorii. Ponadto, zawarte w nich antyoksydanty skutecznie oczyszczają organizm, a błonnik powoduje uczucie sytości i przyspiesza trawienie.
Są świetne dla urody
Jedzenie oliwek poprawi nie tylko nasze zdrowie, ale także urodę. Zawarta w nich witamina A świetnie wpływa na ujędrnienie skóry i chroni przed szkodliwymi promieniami UV. Ponadto to silny składnik w walce z trądzikiem i przebarwieniami. Z kolei witamina E, nazywana przez niektórych "witaminą młodości" jest antyoksydantem, który hamuje proces starzenia się skóry.
Są znanym afrodyzjakiem
Oliwki są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Przede wszystkim powinny zwrócić na nią uwagę kobiety – zawarte w nich estrony, czyli hormony należące do grupy estrogenów, powodują zwiększenie popędu płciowego. Nic dziwnego, że od wieków uznawane są za symbol miłości i płodności.
Świetnie sprawdzą się w kuchni
Oliwki, podstawa kuchni śródziemnomorskiej, znajdują zastosowanie jako składnik wielu potraw, a także jako samodzielna przystawka. Możemy przygotować z nich np. tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek lub dodać je do sałatki greckiej. Obecnie kilka rodzajów oliwek możemy kupić w sieci sklepów Lidl. W ofercie dyskontów znalazły się m.in. zielone oliwki bez pestek w cenie 14,99 złotych za opakowanie (1,6 kg), zielone oliwki z pestką za 14,99 złotych (1 kg), oliwki nadziewane w cenie 7,99 złotych (360 g) oraz czarne oliwki kalamon za 6,99 złotych (360 g).