Olej konopny. Co to jest i do czego go wykorzystać w kuchni?

Choć jest tłoczony z nasion konopi nie wykazuje właściwości psychoaktywnych. Ma natomiast przyjemny, orzechowo-korzenny smak, a także kryje potężną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych, cennych dla naszego zdrowia, składników odżywczych. Dlatego warto sięgać po olej konopny, który świetnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw.

Olej konopnyOlej tłoczony z nasion konopi jest niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
Źródło zdjęć: © 123RF

Konopie kojarzymy przede wszystkim z marihuaną, jednak najpopularniejszy z tzw. miękkich narkotyków pozyskiwany jest tylko z jednego gatunku tych roślin, czyli konopi indyjskich. Tymczasem uprawiane od wieków, także w Polsce, konopie siewne, zwane włóknistymi, zawierają zaledwie ok. 0,02 proc. tetrahydrokannabinolu (THC), czyli związku o działaniu psychoaktywnym (choć również leczniczym). Dla porównania, w konopiach indyjskich jego stężenie sięga nawet 25-30 proc.

Jeszcze na przełomie XIX i XX wieku konopie siewne rosły przy niemal każdym gospodarstwie wiejskim. Nasi przodkowie nie tylko przerabiali je na włókno służące do produkcji ubrań, ale chętnie wykorzystywali także w kuchni, szczególnie pod postacią oleju tłoczonego z konopnych nasion. Produkt stanowił m.in. popularny dodatek do powszechnie spożywanej kaszy gryczanej, która dzięki niemu nabierała smaku i wyrazistości. Olejem konopnym okraszano również ziemniaki czy pierogi.

Z czasem został wyparty przez inne tłuszcze roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy. Jednak dziś znów wraca do łask, nie tylko ze względu na przyjemny smak, ale również imponujące wartości odżywcze. W sklepach możemy kupić olej tłoczony na zimno z nasion konopi lub wytwarzany z kwiatów tej rośliny, poddawanych ekstrakcji dwutlenkiem węgla w niskiej temperaturze oraz wysokim ciśnieniu. Oba produkty zasługują na zainteresowanie.

Który olej jest najzdrowszy?

Olej konopny – wartości odżywcze

Olej tłoczony z nasion konopi jest niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym gamma-linolenowego, alfa-linolenowego i linolowego. Te cenne związki działają przeciwzapalnie oraz obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, chroniąc m.in. przed poważnymi schorzeniami układu krążenia, chorobami skóry, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, a także nowotworami. Warto wiedzieć, że produkt charakteryzuje się również optymalną proporcją kwasów omega-6 do omega-3 (3:1). Jest to bardzo ważne, ponieważ – jak wynika z badań naukowych – nadmierne spożywanie kwasów omega-6, przy jednoczesnym niedostatku kwasów omega-3, sprzyja m.in. rozwojowi raka piersi u kobiet po menopauzie, a także może zaburzać pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, rozregulowywać gospodarkę hormonalną czy zaostrzać stany zapalne.

Olej konopny to skarbnica witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: D (odpowiada za prawidłowy rozwój i mineralizację kości, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforową), E (jest silnym przeciwutleniaczem działającym przeciwzapalnie, powstrzymującym szkodliwe działanie wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu), A (niezbędna do utrzymania właściwego widzenia) oraz K (dba o prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, przyspiesza gojenie ran i zapobiega osteoporozie).

W oleju konopnym znajdziemy również dużą dawkę cennych dla zdrowia minerałów oraz naturalnie występującego w nasionach chlorofilu, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Dzięki bogactwu wartościowych składników produkt poprawia metabolizm, wspomaga pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a także działanie przeciwbólowe. Łagodzi nastroje depresyjne, zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz dolegliwości związane z chorobami reumatycznymi.

Zobacz też:

Należy jednak pamiętać, aby podczas stosowania oleju z konopi zachować umiar, ponieważ w nadmiarze może wywołać biegunkę oraz skurcze żołądka. Zalecana dawka dla osoby dorosłej to 1-2 łyżki stołowe dziennie.

Olej konopny w kuchni

Dobrej jakości olej konopny powinien mieć zielony kolor. Produkt jest sprzedawany w ciemnych, szklanych butelkach, co zapobiega utlenianiu cennych kwasów tłuszczowych. Wymaga też przechowywania w lodówce.

Olej konopny należy spożywać tylko na zimno, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę jego cennych wartości odżywczych. Dlatego nie nadaje się do smażenia czy pieczenia, ale ze względu na przyjemny smak może być pysznym dodatkiem do sałatek, ziemniaków, kasz i gotowanych warzyw. Wspaniale uszlachetnia wszelkie dresingi, wyśmienicie komponuje się z marynowanymi śledziami.

Olej konopny
© 123RF

Wzorem naszych przodków warto polać olejem pierogi czy naleśniki. Świetnie smakuje na świeżym pieczywie, dlatego z powodzeniem możemy zastąpić nim masło. To również ciekawy dodatek do past kanapkowych, wzbogacający także klasyczne pesto – wystarczy zblendować trzy garście liści bazylii, garść uprażonych wcześniej orzeszków pinii i ząbek czosnku, dodać trochę startego parmezanu, doprawić szczyptą soli i pieprzu, a na końcu wzbogacić olejem – od jego ilości zależy konsystencja pasty.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru