Musztarda nie tylko do parówek. Obowiązkowa w każdej kuchni

Musztarda jest jednym z najbardziej popularnych zimnych sosów na świecie. Dodaje się ją do dań mięsnych, rybnych, warzywnych, jest ona także podstawą wielu innych sosów, na przykład niektórych winegretów lub sosów sałatkowych. W sklepach kupimy wiele odmian musztardy, ale możemy również samodzielnie ją przygotować w domu.

MusztardaRodzajów musztardy jest bardzo wiele
Źródło zdjęć: © 123RF

Wszystkie odmiany musztardy łączy jedno: ziarna gorczycy. To właśnie im musztarda zawdzięcza specyficzny smak. Gorczyca biała daje nam musztardę łagodną, czarne, małe ziarna gorczycy używane są do sosów trochę ostrzejszych, a najintensywniejsza w smaku jest brązowa gorczyca sarepska. Czasem łączy się różne ziarna, tworząc kolejne rodzaje musztardy.

Gorczycę do musztardy najczęściej drobno mieli się lub rozgniata, choć są również ziarniste musztardy, w których ziarna są w całości. Ale to nie wszystko. Do produkcji musztardy potrzebujemy również płynu, który pozwoli na uzyskanie pasty. Najbardziej popularny jest ocet: winny, piwny lub spirytusowy. Kwaśny płyn lekko łagodzi smak musztardy i dodaje jej specyficznego aromatu.

Zamiast octu czasem używa się piwa lub wina. Te napoje z kolei zaostrzają smak gotowego sosu. Dodatków smakowych do musztardy jest wiele. Oczywiście w każdej powinny znaleźć się pieprz i sól. Warto sięgnąć też po miód, cukier, a nawet chrzan.

Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Rodzaje musztardy

Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Siedem z nich cieszy się jednak największą popularnością. Musztarda delikatesowa jest łagodna i aksamitna, musztarda kremska słodkawa i kremowa. Bardzo znana musztarda sarepska powstaje z gorczycy białej i brązowej, jest ostra i lekko pikantna. Całe ziarna gorczycy, połączone octem winnym to z kolei musztarda francuska. Z ciemnej gorczycy robi się bardzo ostrą musztardę rosyjską, z białej musztardę stołową. Mieszając rozdrobnione ziarna wszystkich odmian gorczycy z białym winem zrobimy musztardę dijon, pochodzącą z francuskiego regionu o takiej samej nazwie.

Każdą z nich, a także różne wariacje na ich temat, bez problemu zrobimy we własnej kuchni.

Musztarda
© 123RF

Jak zrobić musztardę?

Zaczynamy od bazy, czyli przepisu podstawowego. Receptura nie jest skomplikowana. Szklanka ziaren gorczycy, pół szklanki octu, pół szklanki wody, szczypty soli, pieprzu i cukru. Gorczycę przelewamy wrzątkiem i zalewamy wodą i octem. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. W tym czasie ziarna napęcznieją. Miksujemy gorczycę z cukrem, pieprzem i solą, w razie potrzeby dolewając wody lub octu.

Mając gotową podstawową musztardę, możemy używać jej do różnych wariacji tego sosu. Jeśli chcemy uzyskać musztardę domową, dodajmy sok z cytryny i trochę cukru pudru. Możemy również sięgnąć po miód lub posiekany koperek.

Jednym z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni gatunków musztardy jest ta chrzanowa. Zaparzone wodą i octem ziarna gorczycy wsypujemy do miksera, dodajemy bardzo drobno starty na tarce świeży korzeń chrzanu, łyżeczkę mąki pszennej, łyżkę miodu i szczyptę soli. Miksujemy wszystko bardzo dokładnie, ewentualnie dodajemy pieprzu do smaku.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast