Trwa ładowanie...

Musztarda nie tylko do parówek. Obowiązkowa w każdej kuchni

Musztarda jest jednym z najbardziej popularnych zimnych sosów na świecie. Dodaje się ją do dań mięsnych, rybnych, warzywnych, jest ona także podstawą wielu innych sosów, na przykład niektórych winegretów lub sosów sałatkowych. W sklepach kupimy wiele odmian musztardy, ale możemy również samodzielnie ją przygotować w domu.

Rodzajów musztardy jest bardzo wieleRodzajów musztardy jest bardzo wieleŹródło: 123RF
d4e8pti

Wszystkie odmiany musztardy łączy jedno: ziarna gorczycy. To właśnie im musztarda zawdzięcza specyficzny smak. Gorczyca biała daje nam musztardę łagodną, czarne, małe ziarna gorczycy używane są do sosów trochę ostrzejszych, a najintensywniejsza w smaku jest brązowa gorczyca sarepska. Czasem łączy się różne ziarna, tworząc kolejne rodzaje musztardy.

Gorczycę do musztardy najczęściej drobno mieli się lub rozgniata, choć są również ziarniste musztardy, w których ziarna są w całości. Ale to nie wszystko. Do produkcji musztardy potrzebujemy również płynu, który pozwoli na uzyskanie pasty. Najbardziej popularny jest ocet: winny, piwny lub spirytusowy. Kwaśny płyn lekko łagodzi smak musztardy i dodaje jej specyficznego aromatu.

Zamiast octu czasem używa się piwa lub wina. Te napoje z kolei zaostrzają smak gotowego sosu. Dodatków smakowych do musztardy jest wiele. Oczywiście w każdej powinny znaleźć się pieprz i sól. Warto sięgnąć też po miód, cukier, a nawet chrzan.

Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Rodzaje musztardy

Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Siedem z nich cieszy się jednak największą popularnością. Musztarda delikatesowa jest łagodna i aksamitna, musztarda kremska słodkawa i kremowa. Bardzo znana musztarda sarepska powstaje z gorczycy białej i brązowej, jest ostra i lekko pikantna. Całe ziarna gorczycy, połączone octem winnym to z kolei musztarda francuska. Z ciemnej gorczycy robi się bardzo ostrą musztardę rosyjską, z białej musztardę stołową. Mieszając rozdrobnione ziarna wszystkich odmian gorczycy z białym winem zrobimy musztardę dijon, pochodzącą z francuskiego regionu o takiej samej nazwie.

d4e8pti

Każdą z nich, a także różne wariacje na ich temat, bez problemu zrobimy we własnej kuchni.

Musztarda 123RF
Źródło: 123RF

Jak zrobić musztardę?

Zaczynamy od bazy, czyli przepisu podstawowego. Receptura nie jest skomplikowana. Szklanka ziaren gorczycy, pół szklanki octu, pół szklanki wody, szczypty soli, pieprzu i cukru. Gorczycę przelewamy wrzątkiem i zalewamy wodą i octem. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. W tym czasie ziarna napęcznieją. Miksujemy gorczycę z cukrem, pieprzem i solą, w razie potrzeby dolewając wody lub octu.

Mając gotową podstawową musztardę, możemy używać jej do różnych wariacji tego sosu. Jeśli chcemy uzyskać musztardę domową, dodajmy sok z cytryny i trochę cukru pudru. Możemy również sięgnąć po miód lub posiekany koperek.

d4e8pti

Jednym z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni gatunków musztardy jest ta chrzanowa. Zaparzone wodą i octem ziarna gorczycy wsypujemy do miksera, dodajemy bardzo drobno starty na tarce świeży korzeń chrzanu, łyżeczkę mąki pszennej, łyżkę miodu i szczyptę soli. Miksujemy wszystko bardzo dokładnie, ewentualnie dodajemy pieprzu do smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4e8pti
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e8pti
Więcej tematów