Musztarda nie tylko do parówek. Obowiązkowa w każdej kuchni

Musztarda jest jednym z najbardziej popularnych zimnych sosów na świecie. Dodaje się ją do dań mięsnych, rybnych, warzywnych, jest ona także podstawą wielu innych sosów, na przykład niektórych winegretów lub sosów sałatkowych. W sklepach kupimy wiele odmian musztardy, ale możemy również samodzielnie ją przygotować w domu.

MusztardaRodzajów musztardy jest bardzo wiele
Źródło zdjęć: © 123RF

Wszystkie odmiany musztardy łączy jedno: ziarna gorczycy. To właśnie im musztarda zawdzięcza specyficzny smak. Gorczyca biała daje nam musztardę łagodną, czarne, małe ziarna gorczycy używane są do sosów trochę ostrzejszych, a najintensywniejsza w smaku jest brązowa gorczyca sarepska. Czasem łączy się różne ziarna, tworząc kolejne rodzaje musztardy.

Gorczycę do musztardy najczęściej drobno mieli się lub rozgniata, choć są również ziarniste musztardy, w których ziarna są w całości. Ale to nie wszystko. Do produkcji musztardy potrzebujemy również płynu, który pozwoli na uzyskanie pasty. Najbardziej popularny jest ocet: winny, piwny lub spirytusowy. Kwaśny płyn lekko łagodzi smak musztardy i dodaje jej specyficznego aromatu.

Zamiast octu czasem używa się piwa lub wina. Te napoje z kolei zaostrzają smak gotowego sosu. Dodatków smakowych do musztardy jest wiele. Oczywiście w każdej powinny znaleźć się pieprz i sól. Warto sięgnąć też po miód, cukier, a nawet chrzan.

Afrodyzjaki, które znajdziesz w swojej kuchni

Rodzaje musztardy

Rodzajów musztardy jest bardzo wiele. Siedem z nich cieszy się jednak największą popularnością. Musztarda delikatesowa jest łagodna i aksamitna, musztarda kremska słodkawa i kremowa. Bardzo znana musztarda sarepska powstaje z gorczycy białej i brązowej, jest ostra i lekko pikantna. Całe ziarna gorczycy, połączone octem winnym to z kolei musztarda francuska. Z ciemnej gorczycy robi się bardzo ostrą musztardę rosyjską, z białej musztardę stołową. Mieszając rozdrobnione ziarna wszystkich odmian gorczycy z białym winem zrobimy musztardę dijon, pochodzącą z francuskiego regionu o takiej samej nazwie.

Każdą z nich, a także różne wariacje na ich temat, bez problemu zrobimy we własnej kuchni.

Musztarda
© 123RF

Jak zrobić musztardę?

Zaczynamy od bazy, czyli przepisu podstawowego. Receptura nie jest skomplikowana. Szklanka ziaren gorczycy, pół szklanki octu, pół szklanki wody, szczypty soli, pieprzu i cukru. Gorczycę przelewamy wrzątkiem i zalewamy wodą i octem. Przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. W tym czasie ziarna napęcznieją. Miksujemy gorczycę z cukrem, pieprzem i solą, w razie potrzeby dolewając wody lub octu.

Mając gotową podstawową musztardę, możemy używać jej do różnych wariacji tego sosu. Jeśli chcemy uzyskać musztardę domową, dodajmy sok z cytryny i trochę cukru pudru. Możemy również sięgnąć po miód lub posiekany koperek.

Jednym z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni gatunków musztardy jest ta chrzanowa. Zaparzone wodą i octem ziarna gorczycy wsypujemy do miksera, dodajemy bardzo drobno starty na tarce świeży korzeń chrzanu, łyżeczkę mąki pszennej, łyżkę miodu i szczyptę soli. Miksujemy wszystko bardzo dokładnie, ewentualnie dodajemy pieprzu do smaku.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟