Ogórki małosolne - prosty i tani przepis

W trakcie przygotowywania przetworów ze świeżych warzyw i owoców, warto wziąć pod uwagę ogórki małosolne. To pyszny dodatek do dań obiadowych oraz śniadań. Warto przygotować je teraz i cieszyć się nimi przez jesień i cała zimę. Ogórki zamknięte w słoikach będą z pewnością smacznym wspomnieniem lata. Oto prosty i niedrogi przepis.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

W trakcie robienia przetworów ze świeżych warzyw i owoców, warto wziąć pod uwagę ogórki małosolne. To pyszny dodatek do dań obiadowych oraz śniadań. Gdy przygotujemy je w wakacje, możemy cieszyć się nimi przez jesień i cała zimę. Ogórki zamknięte w słoikach będą z pewnością smacznym wspomnieniem lata. Oto prosty i niedrogi przepis.

Niedoceniane ogórki

Do ich przygotowania niezbędne są oczywiście ogórki gruntowe. Charakteryzują się bardzo dużą ilością wody (96 proc. składu), dlatego polecane są do spożywania również na surowo - zwłaszcza latem, kiedy doskwiera nam pragnienie i należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Zawierają śladowe ilości witamin (najwięcej witaminy K)
i soli mineralnych (tu na uwagę zasługuje głównie potas)
. Nie jest to jednak warzywo bezwartościowe. Ogórek bogaty jest w przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, czyli substancje, które chronią przed rozwojem raka. Jak wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w 2014 roku na łamach pisma "Cancer Research", kukurbitacyna znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki i prostaty. Ponadto, ogórki należą do grupy niskokalorycznych produktów, dlatego polecane są szczególnie osobom dbającym o
linię.

Ogórki małosolne krok po kroku

Wybierając ogórki na straganie lub sklepie, najlepiej sięgać po twarde i małe sztuki (dzięki temu łatwiej będzie umieścić je w słoikach o niedużych rozmiarach). Dodatkowo przyda się przegotowana i przestudzona woda oraz sól (2 łyżki na każde 1,5 litra wody). Dla smaku niezbędne będą też: kilka ząbków czosnku, korzeń chrzanu, świeży koperek oraz liście np. chrzanu lub porzeczki. Na rynku dostępne są również gotowe mieszanki przypraw, ale warto przez zakupem sprawdzić ich skład i przeanalizować pod względem obecności niepotrzebnych konserwantów czy polepszaczy smaku.

Ogórki dokładnie myjemy, układamy je ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem w piórkach, chrzanem, baldachimami kopru i liśćmi porzeczki. Wszystko zalewamy osoloną wodą, zwracając uwagę na to, aby żaden z ogórków nie wystawał ponad linię wody. Słoiki zakrywamy (ale nie zakręcamy) i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce. Po około trzech dniach, końce ogórków nabiorą lekko żółtawej barwy, a wodą stanie się mętna. To znak, że ogórki są prawie gotowe, ale dla lepszego smaku dobrze jest kisić je jeszcze kilka dni. Zamiast słoików, można użyć glinianej kamionki. Nie poleca się natomiast używania plastikowych, dużych butelek.

Niecierpliwi wielbiciele ogórków często zalewają je gorącą wodą, dzięki czemu szybciej następuje proces kiszenia i są gotowe do spożycia już na drugi dzień. Prawdziwi smakosze za optymalny czas kiszenia podają cztery dni.

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇