Trwa ładowanie...
d95bqu1
10-02-2009 15:59

Ogórki małosolne

Przepis
2.5
(2 głosy)
Oceń:
d95bqu1
Składniki
  • 3kg średnich ogórków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2,5l wody
  • 5 łyżek soli kamiennej
  • 3 liście wiśni
  • 3 liście czarnej porzeczki
  • 5-litrowy słoik
Przepis

Ogórki dokładnie umyć dwa razy. Na dno słoika położyć dwie gałązki kopru. Następnie układać ogórki poziomo, dosyć ciasno. Czosnek porozkładać po całym słoiku, równomiernie między ogórkami. Obrać chrzan i wypłukać. Pokroić na około 5 cm laski i również powkładać między ogórki. Do zimnej wody (około 2-3l) wsypujemy sól (na pół litra wody - 1 łyżka soli) i mieszamy. Następnie zalewamy ogórki przygotowaną solanką, do poziomu aby ogórki były zakryte. Na wierzch kładziemy liście czarnej porzeczki, wiśni i 2 gałązki kopru.

Przepis dodał użytkownik suzume

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d95bqu1
d95bqu1
d95bqu1
Więcej tematów
d95bqu1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj