Ogórki małosolne
- 3kg średnich ogórków
- 6-7 ząbków czosnku
- korzeń chrzanu
- 2,5l wody
- 5 łyżek soli kamiennej
- 3 liście wiśni
- 3 liście czarnej porzeczki
- 5-litrowy słoik
Ogórki dokładnie umyć dwa razy. Na dno słoika położyć dwie gałązki kopru. Następnie układać ogórki poziomo, dosyć ciasno. Czosnek porozkładać po całym słoiku, równomiernie między ogórkami. Obrać chrzan i wypłukać. Pokroić na około 5 cm laski i również powkładać między ogórki. Do zimnej wody (około 2-3l) wsypujemy sól (na pół litra wody - 1 łyżka soli) i mieszamy. Następnie zalewamy ogórki przygotowaną solanką, do poziomu aby ogórki były zakryte. Na wierzch kładziemy liście czarnej porzeczki, wiśni i 2 gałązki kopru.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze