Trwa ładowanie...
d3v308r
10-02-2009 15:59

Ogórki małosolne

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d3v308r
Składniki
  • 3kg średnich ogórków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu
  • 2,5l wody
  • 5 łyżek soli kamiennej
  • 3 liście wiśni
  • 3 liście czarnej porzeczki
  • 5-litrowy słoik
Przepis

Ogórki dokładnie umyć dwa razy. Na dno słoika położyć dwie gałązki kopru. Następnie układać ogórki poziomo, dosyć ciasno. Czosnek porozkładać po całym słoiku, równomiernie między ogórkami. Obrać chrzan i wypłukać. Pokroić na około 5 cm laski i również powkładać między ogórki. Do zimnej wody (około 2-3l) wsypujemy sól (na pół litra wody - 1 łyżka soli) i mieszamy. Następnie zalewamy ogórki przygotowaną solanką, do poziomu aby ogórki były zakryte. Na wierzch kładziemy liście czarnej porzeczki, wiśni i 2 gałązki kopru.

Przepis dodał użytkownik suzume

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
d3v308r
d3v308r
Więcej tematów
d3v308r