Co zrobić z wielkimi, przerośniętymi ogórkami, których nie da się ukisić? Wiemy, jak możecie je wykorzystać

Jeśli macie w ogródkach ogórki, to na pewno nie raz mieliście dylemat, co zrobić z przerośniętymi ogórkami, które zerwaliście za późno. Takie ogórki są zbyt duże, żeby je ukisić — zwyczajnie nie mieszczą się w słoiku. Nie warto ich jednak wyrzucać. Możecie zrobić z nich pyszne przetwory. Zobaczcie naszą propozycję.

Mizeria bez octuMizeria bez octu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W lecie przygotowujemy przeróżne przetwory. Co roku największą popularnością cieszą się kiszone ogórki. Idealne ogórki kiszone są chrupiące i mięsiste. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Lubimy dodawać je też do kanapek czy sałatek. Jednak nie wszystkie ogórki nadają się do ukiszenia.

Jeśli macie w ogrodzie ogórki i nie zbieracie ich wystarczająco często, to na pewno znajdą się wśród nich ogórki, które są tak duże, że zwyczajnie nie zmieszczą się w słoikach. Nie ukisicie ich, nie zrobicie z nich korniszonów ani żadnych przetworów, do których dodaje się ogórki w całości. Może macie ochotę zwyczajnie je wyrzucić, ale szkoda marnować ogórki, jeśli możecie z robić z nich pyszną mizerię bez octu. Specjalnie dla was mamy przepis na mizerię, którą możecie przygotować do słoików na zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Przepis na mizerię w słoiku

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy, obieramy i kroimy ogórki na grube plastry.
  2. Ogórki posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę.
  3. Następnie dokładnie odciskamy ogórki z wody i przekładamy do czystej, suchej miski.
  4. Ogórki wkładamy do słoików warstwami: ogórki, potem sól, znów ogórki itd. Ostatnią warstwą musi być sól.
  5. Na koniec dokładnie zakręcamy słoiki. Ogórki przechowujemy w spiżarni bądź innym ciemnym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki