Co zrobić z wielkimi, przerośniętymi ogórkami, których nie da się ukisić? Wiemy, jak możecie je wykorzystać

Jeśli macie w ogródkach ogórki, to na pewno nie raz mieliście dylemat, co zrobić z przerośniętymi ogórkami, które zerwaliście za późno. Takie ogórki są zbyt duże, żeby je ukisić — zwyczajnie nie mieszczą się w słoiku. Nie warto ich jednak wyrzucać. Możecie zrobić z nich pyszne przetwory. Zobaczcie naszą propozycję.

Mizeria bez octuMizeria bez octu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W lecie przygotowujemy przeróżne przetwory. Co roku największą popularnością cieszą się kiszone ogórki. Idealne ogórki kiszone są chrupiące i mięsiste. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Lubimy dodawać je też do kanapek czy sałatek. Jednak nie wszystkie ogórki nadają się do ukiszenia.

Jeśli macie w ogrodzie ogórki i nie zbieracie ich wystarczająco często, to na pewno znajdą się wśród nich ogórki, które są tak duże, że zwyczajnie nie zmieszczą się w słoikach. Nie ukisicie ich, nie zrobicie z nich korniszonów ani żadnych przetworów, do których dodaje się ogórki w całości. Może macie ochotę zwyczajnie je wyrzucić, ale szkoda marnować ogórki, jeśli możecie z robić z nich pyszną mizerię bez octu. Specjalnie dla was mamy przepis na mizerię, którą możecie przygotować do słoików na zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Przepis na mizerię w słoiku

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy, obieramy i kroimy ogórki na grube plastry.
  2. Ogórki posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę.
  3. Następnie dokładnie odciskamy ogórki z wody i przekładamy do czystej, suchej miski.
  4. Ogórki wkładamy do słoików warstwami: ogórki, potem sól, znów ogórki itd. Ostatnią warstwą musi być sól.
  5. Na koniec dokładnie zakręcamy słoiki. Ogórki przechowujemy w spiżarni bądź innym ciemnym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita