Co zrobić z wielkimi, przerośniętymi ogórkami, których nie da się ukisić? Wiemy, jak możecie je wykorzystać

Jeśli macie w ogródkach ogórki, to na pewno nie raz mieliście dylemat, co zrobić z przerośniętymi ogórkami, które zerwaliście za późno. Takie ogórki są zbyt duże, żeby je ukisić — zwyczajnie nie mieszczą się w słoiku. Nie warto ich jednak wyrzucać. Możecie zrobić z nich pyszne przetwory. Zobaczcie naszą propozycję.

Mizeria bez octuMizeria bez octu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W lecie przygotowujemy przeróżne przetwory. Co roku największą popularnością cieszą się kiszone ogórki. Idealne ogórki kiszone są chrupiące i mięsiste. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Lubimy dodawać je też do kanapek czy sałatek. Jednak nie wszystkie ogórki nadają się do ukiszenia.

Jeśli macie w ogrodzie ogórki i nie zbieracie ich wystarczająco często, to na pewno znajdą się wśród nich ogórki, które są tak duże, że zwyczajnie nie zmieszczą się w słoikach. Nie ukisicie ich, nie zrobicie z nich korniszonów ani żadnych przetworów, do których dodaje się ogórki w całości. Może macie ochotę zwyczajnie je wyrzucić, ale szkoda marnować ogórki, jeśli możecie z robić z nich pyszną mizerię bez octu. Specjalnie dla was mamy przepis na mizerię, którą możecie przygotować do słoików na zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Przepis na mizerię w słoiku

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy, obieramy i kroimy ogórki na grube plastry.
  2. Ogórki posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę.
  3. Następnie dokładnie odciskamy ogórki z wody i przekładamy do czystej, suchej miski.
  4. Ogórki wkładamy do słoików warstwami: ogórki, potem sól, znów ogórki itd. Ostatnią warstwą musi być sól.
  5. Na koniec dokładnie zakręcamy słoiki. Ogórki przechowujemy w spiżarni bądź innym ciemnym i chłodnym miejscu.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru