Co zrobić z wielkimi, przerośniętymi ogórkami, których nie da się ukisić? Wiemy, jak możecie je wykorzystać

Jeśli macie w ogródkach ogórki, to na pewno nie raz mieliście dylemat, co zrobić z przerośniętymi ogórkami, które zerwaliście za późno. Takie ogórki są zbyt duże, żeby je ukisić — zwyczajnie nie mieszczą się w słoiku. Nie warto ich jednak wyrzucać. Możecie zrobić z nich pyszne przetwory. Zobaczcie naszą propozycję.

Mizeria bez octuMizeria bez octu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W lecie przygotowujemy przeróżne przetwory. Co roku największą popularnością cieszą się kiszone ogórki. Idealne ogórki kiszone są chrupiące i mięsiste. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu. Lubimy dodawać je też do kanapek czy sałatek. Jednak nie wszystkie ogórki nadają się do ukiszenia.

Jeśli macie w ogrodzie ogórki i nie zbieracie ich wystarczająco często, to na pewno znajdą się wśród nich ogórki, które są tak duże, że zwyczajnie nie zmieszczą się w słoikach. Nie ukisicie ich, nie zrobicie z nich korniszonów ani żadnych przetworów, do których dodaje się ogórki w całości. Może macie ochotę zwyczajnie je wyrzucić, ale szkoda marnować ogórki, jeśli możecie z robić z nich pyszną mizerię bez octu. Specjalnie dla was mamy przepis na mizerię, którą możecie przygotować do słoików na zimę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjna mizeria. Najlepszy dodatek do obiadu

Przepis na mizerię w słoiku

Składniki:

  • duże ogórki gruntowe
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy, obieramy i kroimy ogórki na grube plastry.
  2. Ogórki posypujemy solą, dokładnie mieszamy i odkładamy na co najmniej godzinę.
  3. Następnie dokładnie odciskamy ogórki z wody i przekładamy do czystej, suchej miski.
  4. Ogórki wkładamy do słoików warstwami: ogórki, potem sól, znów ogórki itd. Ostatnią warstwą musi być sól.
  5. Na koniec dokładnie zakręcamy słoiki. Ogórki przechowujemy w spiżarni bądź innym ciemnym i chłodnym miejscu.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟