Nietypowe pomysły na parówki na śniadanie. Dzieci je pokochają
W lodówce tylko paczka parówek? Nic nie szkodzi! Można z nich zrobić naprawdę ciekawe śniadania, zamiast codziennie raczyć się kiełbaskami z wody z keczupem. Oto nasze propozycje.
Problem malucha, który nie chce jeść, spędza sen z powiek wielu rodzicom. Poznaj przepis na szybkie dania, które przekonają twoją pociechę do zjedzenia śniadania. Jest to również zabawna alternatywa zwykłych parówek dla starszych.
Paszteciki z parówkami
Do przygotowania wystarczy nam opakowanie gotowego ciasta francuskiego, parówki, jajko i trochę soli. Z ciasta odkrajamy kwadrat o boku równym długości parówki. Układamy na nim kiełbaskę i zawijamy ciasto, odkrawając nadmiar. Kroimy rulon na mniejsze kawałki i każdy z nich smarujemy roztrzepanym i lekko osolonym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
Pieczone parówki
Jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na smaczne danie z parówek jest ich upieczenie. Składniki: kilka plastrów boczku, parówki, kilka plasterków sera, zielona pietruszka, pieprz, masło. Parówki okręcamy dookoła plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Przykrywamy plasterkami sera i dodajemy masło. Wszystko zapiekamy w piekarniku, a gdy ser się stopi posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podajemy z keczupem lub musztardą. Jeśli nie mamy sera, możemy pominąć ten składnik.
Jajko sadzone z parówkami
Parówki mają to do siebie, że są dość elastyczne. Wykorzystajmy tę cechę do przyrządzenia prostego, ale bardzo atrakcyjnie wyglądającego dania. Kiełbaskę przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Wyginamy obie połówki w kształt serca lub okręgu i zepnijmy koniec wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy parówki z jednej strony, przewracamy i do środka wbijamy jajko. Posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż białko się zetnie. Takie parówkowe jajko to idealny pomysł na śniadanie.
Ośmiorniczki z parówek
Parówki przeciąć na pół, następnie rozkroić wzdłuż od strony cięcia na 8 równych części, nie docinając do końca "główki". Następnie rozgrzać olej na patelni. Parówki obsypać obficie słodką papryką i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie 4 części wywiną się na boki niczym macki ośmiornicy. Dla osób, które preferują pikantne potrawy - paprykę słodką warto zastąpić ostrą, bądź pół na pół. Natomiast w wersji dla dzieci polecamy z majonezu zrobić oczy, a z keczupu uśmiech.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl