Nietypowe pomysły na parówki na śniadanie. Dzieci je pokochają

W lodówce tylko paczka parówek? Nic nie szkodzi! Można z nich zrobić naprawdę ciekawe śniadania, zamiast codziennie raczyć się kiełbaskami z wody z keczupem. Oto nasze propozycje.

Nietypowe pomysły na parówki na śniadanie. Dzieci je pokochają
Źródło zdjęć: © 123RF

Problem malucha, który nie chce jeść, spędza sen z powiek wielu rodzicom. Poznaj przepis na szybkie dania, które przekonają twoją pociechę do zjedzenia śniadania. Jest to również zabawna alternatywa zwykłych parówek dla starszych.

Paszteciki z parówkami

Do przygotowania wystarczy nam opakowanie gotowego ciasta francuskiego, parówki, jajko i trochę soli. Z ciasta odkrajamy kwadrat o boku równym długości parówki. Układamy na nim kiełbaskę i zawijamy ciasto, odkrawając nadmiar. Kroimy rulon na mniejsze kawałki i każdy z nich smarujemy roztrzepanym i lekko osolonym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 10 minut.

Pieczone parówki

Jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na smaczne danie z parówek jest ich upieczenie. Składniki: kilka plastrów boczku, parówki, kilka plasterków sera, zielona pietruszka, pieprz, masło. Parówki okręcamy dookoła plasterkami boczku. Układamy je w naczyniu żaroodpornym ściśle obok siebie. Przykrywamy plasterkami sera i dodajemy masło. Wszystko zapiekamy w piekarniku, a gdy ser się stopi posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podajemy z keczupem lub musztardą. Jeśli nie mamy sera, możemy pominąć ten składnik.

Jajko sadzone z parówkami

Parówki mają to do siebie, że są dość elastyczne. Wykorzystajmy tę cechę do przyrządzenia prostego, ale bardzo atrakcyjnie wyglądającego dania. Kiełbaskę przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Wyginamy obie połówki w kształt serca lub okręgu i zepnijmy koniec wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy parówki z jednej strony, przewracamy i do środka wbijamy jajko. Posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż białko się zetnie. Takie parówkowe jajko to idealny pomysł na śniadanie.

Ośmiorniczki z parówek

Parówki przeciąć na pół, następnie rozkroić wzdłuż od strony cięcia na 8 równych części, nie docinając do końca "główki". Następnie rozgrzać olej na patelni. Parówki obsypać obficie słodką papryką i smażyć na średnim ogniu do momentu, aż wszystkie 4 części wywiną się na boki niczym macki ośmiornicy. Dla osób, które preferują pikantne potrawy - paprykę słodką warto zastąpić ostrą, bądź pół na pół. Natomiast w wersji dla dzieci polecamy z majonezu zrobić oczy, a z keczupu uśmiech.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw