Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie
Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla mieszkańców innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Lubicie zupę szczawiową?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu
- 1 łyżeczka masła
- 1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu
- 5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.)
- 1/2 łyżeczki mąki
- sól i mała szczypta cukru do smaku
- kilka jajek ugotowanych na twardo
- garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
- kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
- Szczaw dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki.
- W rondelku roztopić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut.
- Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i szczypta soli. Wlać do bulionu, zagotować, doprawić solą i cukrem. Wsypać ziemniaki i gotować do miękkości.
- Dodać uduszony szczaw. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z dodatkiem szczypiorku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze