Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie

Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla mieszkańców innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Lubicie zupę szczawiową?

Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisieZapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu
  • 5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.)
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • sól i mała szczypta cukru do smaku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę

Przepis

  • Szczaw dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki.
  • W rondelku roztopić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut.
  • Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i szczypta soli. Wlać do bulionu, zagotować, doprawić solą i cukrem. Wsypać ziemniaki i gotować do miękkości.
  • Dodać uduszony szczaw. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z dodatkiem szczypiorku.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja