Trwa ładowanie...
d3f4i6c
08-04-2021 07:40

Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie

Przepis

Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla mieszkańców innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Lubicie zupę szczawiową?

d3f4i6c
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu
  • 5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.)
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • sól i mała szczypta cukru do smaku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
Przepis
  • Szczaw dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki.
  • W rondelku roztopić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut.
  • Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i szczypta soli. Wlać do bulionu, zagotować, doprawić solą i cukrem. Wsypać ziemniaki i gotować do miękkości.
  • Dodać uduszony szczaw. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z dodatkiem szczypiorku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
d3f4i6c
Więcej tematów
d3f4i6c