Trwa ładowanie...
d1c9l2s

Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie

Przepis

Zupę szczawiową jada się przede wszystkim w Europie Wschodniej, dla mieszkańców innych stron świata stanowi dość egzotyczne danie. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Lubicie zupę szczawiową?

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie
123RF
Składniki
  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 l bulionu z warzyw i cielęciny albo drobiu
  • 5 dużych łyżek gęstej śmietany (22 proc.)
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • sól i mała szczypta cukru do smaku
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę
Przepis
  • Szczaw dokładnie przebrać, opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie i posiekać w paseczki.
  • W rondelku roztopić masło, dodać szczaw i dusić kilka minut.
  • Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i szczypta soli. Wlać do bulionu, zagotować, doprawić solą i cukrem. Wsypać ziemniaki i gotować do miękkości.
  • Dodać uduszony szczaw. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z dodatkiem szczypiorku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapomniana zupa. Klasyczna zupa szczawiowa w prostym przepisie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1c9l2s

Podziel się opinią

Share
d1c9l2s
d1c9l2s
d1c9l2s
d1c9l2s
Więcej tematów
d1c9l2s