Sprytny sposób na szczaw. Makaron ze szczawiowym pesto
Wydaje ci się, że szczaw można wykorzystać jedynie do przygotowania zupy? Duży błąd. Z młodych listków szczawiu możesz przygotować ekspresowy sos do makaronu. Wystarczy zblendować szczaw z oliwą, orzeszkami piniowymi (lub migdałami), natką pietruszki i czosnkiem. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki.
- Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy.
- Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze