Trwa ładowanie...
d2owh2p
16-06-2020 10:36

Zupa krem ze szczawiu

Przepis

Klasyczny polski przepis w nowym wydaniu. Kremowa zupa szczawiowa z dodatkiem awokado.

d2owh2p
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 70 dag szczawiu
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Przepis
  • Szczaw dokładnie umyć, usunąć ogonki.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać szczaw. Dusić przez 5 minut, a następnie zmiksować wraz z miąższem z awokado.
  • Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
  • Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
  • Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Zupa krem ze szczawiu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
d2owh2p
Więcej tematów
d2owh2p