Zupa krem ze szczawiu
Klasyczny polski przepis w nowym wydaniu. Kremowa zupa szczawiowa z dodatkiem awokado.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Szczaw dokładnie umyć, usunąć ogonki.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać szczaw. Dusić przez 5 minut, a następnie zmiksować wraz z miąższem z awokado.
- Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
- Zdjąć z ognia i lekko wystudzić.
- Śmietanę posolić, rozmieszać z łyżką gorącej zupy. Stopniowo dodawać do zupy.
- Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl