Niedzielny rosół. Dzięki tym sztuczkom wyjdzie doskonały

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 7Król wszystkich zup

Obraz
© 123RF.COM

Na niedzielnym stole nie może go zabraknąć. Przygotowanie rosołu jest proste, ale czasochłonne. Jak ugotować esencjonalny, rozgrzewający i klarowny wywar? Poznaj kilka sprawdzonych babcinych porad.

/ 7Wybierz dobre mięso

Obraz
© Shutterstock.com

Klasyczny rosół gotuje się na wołowinie i drobiu. Najlepsza będzie wiejska kura, a nie porcje rosołowe czy udka kurczaka z supermarketu. Do tego wołowy szponder lub łata. Wywar na udkach z tacki nie nawet w połowie nie będzie tak smaczny, jak ten na wołowinie i wiejskiej kurze. Niestety często popełniamy ten błąd. Wykwintny rosół możemy przygotować również na cielęcinie, kaczce czy króliku. Mięso zalewamy zimną wodą. W żadnym wypadku nie powinniśmy używać wieprzowiny.

/ 7Sztuka gotowania

Obraz
© iStock.com

Rosół nie lubi pośpiechu. Zupa ma "mrugać" na najmniejszym ogniu. Im dłużej, tym lepiej. Chodzi o to, by wydobyć wszystkie aromaty mięsa, warzyw i przypraw. Wywar musi pozostać klarowny. Lepiej nie dodawać mięsa zamrożonego lub rozmrażanego na szybko w mikrofalówce. Może to spowodować zmętnienie wywaru. W pewnym momencie (zwykle po ok. godzinie od rozpoczęcia gotowania) na powierzchni rosołu pojawią się szumowiny, czyli piana z fragmentami mięsnego białka. Należy je starannie zebrać łyżką i wylać, ponieważ nie mają żadnej wartości smakowej czy odżywczej.

/ 7Spór o kapustę

Obraz
© 123RF.COM

W wywarze nie może zabraknąć włoszczyzny. Obrane warzywa dodajemy dopiero po upływie ok. 1,5 godziny. Na pięć litrów rosołu wystarczą: 4 marchewki, 3 pietruszki, pół sporego selera i pora. Jeśli chcemy, by zupa miała bardziej wyrazisty kolor, warto wrzucić opaloną cebulę. Sprawi, że bulion ma piękny, złocisto-brązowy kolor i głęboki smak. Warzywo można przyrumienić w piekarniku, nad palnikiem lub na patelni. Niektóre panie domu dodają także liście białej lub włoskiej kapusty. Jednak zdania na ten temat są podzielone. Z kapustą wywar jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach.

/ 7Ostrożnie z doprawianiem

Obraz
© 123RF.COM

Rosół powinien być jak najmniej słony. Zupę przyprawiamy tradycyjnymi dodatkami: liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim oraz gałązkami lubczyku. Jeśli nie lubimy przypraw pływających w rosole, możemy je przed dodaniem włożyć do woreczka z gazy, a po ugotowaniu potrawy wyjąć z garnka. Mielony pieprz wsypujemy na końcu, przed podaniem.

/ 7Z czym podawać?

Obraz
© iStock.com

W Polsce klasycznym dodatkiem do rosołu jest cienki makaron — nitki lub wstążki. Zupę można jednak podawać również z innymi dodatkami. W niektórych regionach Polski podaje się go np. z ziemniakami, plackami czy kluskami. Rosół z drobiu jest znany w niemal każdej kuchni, na każdym kontynencie. Oczywiście, nie jest identyczny. Podaje się go z ryżem, makaronem ryżowym lub sojowym, kluseczkami wątrobianymi lub kawałkami mięsa, plastrami ziemniaków. Do gotowania dodaje się lokalne warzywa. Bywa, że jest lekko zakwaszany cytryną lub octem. Rosół stanowi też bazę do wykonania innych zup, już o bardziej wyrazistych smakach.

/ 7Rosół dobry na wszystko

Obraz
© 123RF.COM

Nie bez powodu nasze babcie i mamy w okresie panujących chorób i przeziębień proponują rosół jako lekarstwo na infekcje. – Gorąca zupa nie tylko rozgrzewa organizm, stymulując układ odpornościowy do walki z chorobą, ale również łagodzi katar i kaszel, zmniejszając stan zapalny. Para z gorącej zupy i tłuszcz w niej zawarty działa jak kojący balsam na obolałe gardło, oczyszcza zatoki.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw