Naleśniki ze szpinakiem i jarmużem

Jarmuż znany był już w średniowieczu. W czasie II wojny światowej w Anglii zalecano sadzenie jarmużu w przydomowych ogródkach, aby móc nakarmić nim rodzinę, a w razie potrzeby również tych, którzy walczyli na froncie. W tym skarbie natury znajdziemy więcej wapnia niż w mleku. To źródło bardzo potrzebnych nam przeciwutleniaczy, a zwłaszcza polifenoli, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Naleśniki ze szpinakiem i jarmużemNaleśniki ze szpinakiem i jarmużem
Redakcja

Składniki

• mąka orkiszowa typ 2000 albo z ciecierzycy
• mleko owsiane
• szpinak
• kilka listków jarmużu
• ugotowany burak
• pomidorki świeże
• kozi serek
• prażony słonecznik
• świeża bazylia
• masło klarowane
• sól
• świeżo mielony pieprz

Przepis

Do blendera wsypujemy mąkę, garść szpinaku, kilka listków jarmużu i dodajemy mleko. Ilość mąki i mleka uzależniamy od ilości planowanych porcji naleśników i preferencji – czy wolimy, aby nasze naleśniki były grubsze czy cieńsze. Do ciasta naleśnikowego dodajemy troszkę soli i świeżo mielonego pieprzu. Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej pikantne, możemy dodać szczyptę chili. Możemy też – aby nasze naleśniki były bardziej treściwe – dodać jajko. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Gotowe smarujemy serkiem kozim, układamy na nich plasterki gotowanego buraka, awokado, pomidorki, posypujemy świeżą bazylią i prażonym słonecznikiem. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Zawsze też do młynka warto dodać ostropestu, sezamu, czarnuszki i nimi doprawić delikatnie nasze naleśniki, dzięki temu będą jeszcze zdrowsze.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości