Naleśniki gryczane. Wyjątkowo smaczne i łatwe w wykonaniu ciasto naleśnikowe
Naleśniki gryczane są pyszne, ale niekiedy mogą sprawiać problemy. Dzięki połączeniu mąki pszennej z gryczaną problem z przywieraniem czy kruszeniem się naleśników znika. Wyborne i łatwe w wykonaniu naleśniki gryczane urzekną każdego.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
3 jaja
1 łyżeczka cukru
szczypta cukru
200 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej
250 ml wody gazowanej
500 ml mleka
30 ml oleju
Przepis
- Jajka ubić na puszystą masę z dodatkiem cukru i soli.
- Do miski przesiać mąkę pszenną i gryczaną, wymieszać z jajami.
- Następnie dodać mleko oraz gazowaną wodę i olej.
- Ubić mikserem na najwyższych obrotach do połączenia składników.
- Odstawić ciasto na kilkanaście minut, a gdy zanadto zgęstnieje, można dodać jeszcze odrobinę wody.
- Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie naleśniki – dzięki dodaniu oleju do ciasta nie trzeba już smarować tłuszczem patelni.
Przepis
Naleśniki można przekładać słonym i słodkim farszem. Szczególnie dobrze smakują ze szpinakiem lub z farszem z soczewicy. Na słodko można przekładać je twarogiem z cukrem i skórką pomarańczową lub smarować masłem i polewać miodem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl