Najpopularniejsze polskie kiełbaski. Za co lubimy kabanosy?
Tradycyjny produkt
Kabanosy to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Zabieramy je na wycieczki, ponieważ nie muszą być przechowywane w lodówce, podajemy na śniadanie, wykorzystujemy w daniach obiadowych. Jednak kabanos kabanosowi nierówny. Jak wybrać kiełbaski najlepszej jakości?
Prawdziwy kabanos
Kabanos to kiełbasa przyrządzana z peklowanego mięsa, starannie suszona i wędzona. Kiedyś przygotowywano ją wyłącznie z wieprzowiny. Teraz w sklepach znajdziemy także inne smaki. Bez problemu można więc kupić kabanosy drobiowe albo z łososia czy halibuta. Jednak ten prawdziwy nie może być wytwarzany z dowolnego gatunku mięsa. Poza tym musi być produkowany według tradycyjnej receptury i mieć odcień wiśniowy, m.in. w taki sposób opisuje polskiego kabanosa certyfikat jakości, który przyznawany jest przez Komisję Europejską.
Co w nich siedzi?
Prawdziwe kabanosy są produkowane według określonej receptury. Według unijnych wytycznych mięsa w gotowym produkcie nie może być mniej niż 68 proc. Tutaj nie można oszukiwać. Im więcej mięsa, tym lepiej. Napełnia się nim cienkie baranie osłonki. Oprócz kminku i pieprzu dodaje się także nieco gałki muszkatołowej oraz cukru. Przy przełamywaniu kiełbasa powinna "strzelać". Charakterystyczny dźwięk trzasku to efekt kruchości i odpowiedniego przygotowania - szczególnie suszenia i wędzenia. Prawdziwy kabanos może być wytwarzany na terenie całej Polski, pod warunkiem, że spełnia warunki specyfikacji. Kabanosy, choć smaczne, bywają podstępne. Głównie ze względu na swoją kaloryczność. W 100 gramach przysmaku znajdziemy aż 485 kcal.
Płacimy za jakość
Kabanosy to jedne z najdroższych rodzajów kiełbas i wędlin. Za kilogram zapłacimy ok. 40-50 zł. Warto więc szukać promocji w supermarketach i dyskontach. W Biedronce za kabanosy marki Tarczyński zapłacimy z kartą lojalnościową 2,99 (ok. 27 zł/kg). Natomiast w Lidlu opakowanie kabanosów Pikok, ważące 150 g zapłacimy 4,25 zł (28 zł/ kg).
Smakowite inspiracje
Kabanosy świetnie smakują solo, jako przekąska. Można do nich przygotować dipy na bazie majonezu lub jogurtu albo pomidorową salsę. Jednak doskonale komponują się też w zapiekankach czy sałatkach z innymi wędlinami, a także warzywami strączkowymi, np. odcedzoną fasolą z puszki lub ciecierzycą. Warto również wypróbować połączenie kabanosów z serami – białymi, typu feta lub ser kozi oraz twardymi serami żółtymi, pokrojonymi w kostki. Kabanosy można także wykorzystać jako składnik koreczków. Z kolei kabanosy w cieście francuskim stanowią atrakcyjną ozdobę stołu z przekąskami, warto o tym pamiętać, organizując domowe przyjęcia.
Zobacz też: Resztki, które warto wykorzytać