Najpopularniejsze polskie kiełbaski. Za co lubimy kabanosy?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Tradycyjny produkt

Obraz
© 123RF.COM

Kabanosy to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Zabieramy je na wycieczki, ponieważ nie muszą być przechowywane w lodówce, podajemy na śniadanie, wykorzystujemy w daniach obiadowych. Jednak kabanos kabanosowi nierówny. Jak wybrać kiełbaski najlepszej jakości?

/ 5Prawdziwy kabanos

Obraz
© 123RF.COM

Kabanos to kiełbasa przyrządzana z peklowanego mięsa, starannie suszona i wędzona. Kiedyś przygotowywano ją wyłącznie z wieprzowiny. Teraz w sklepach znajdziemy także inne smaki. Bez problemu można więc kupić kabanosy drobiowe albo z łososia czy halibuta. Jednak ten prawdziwy nie może być wytwarzany z dowolnego gatunku mięsa. Poza tym musi być produkowany według tradycyjnej receptury i mieć odcień wiśniowy, m.in. w taki sposób opisuje polskiego kabanosa certyfikat jakości, który przyznawany jest przez Komisję Europejską.

/ 5Co w nich siedzi?

Obraz
© Shutterstock.com

Prawdziwe kabanosy są produkowane według określonej receptury. Według unijnych wytycznych mięsa w gotowym produkcie nie może być mniej niż 68 proc. Tutaj nie można oszukiwać. Im więcej mięsa, tym lepiej. Napełnia się nim cienkie baranie osłonki. Oprócz kminku i pieprzu dodaje się także nieco gałki muszkatołowej oraz cukru. Przy przełamywaniu kiełbasa powinna "strzelać". Charakterystyczny dźwięk trzasku to efekt kruchości i odpowiedniego przygotowania - szczególnie suszenia i wędzenia. Prawdziwy kabanos może być wytwarzany na terenie całej Polski, pod warunkiem, że spełnia warunki specyfikacji. Kabanosy, choć smaczne, bywają podstępne. Głównie ze względu na swoją kaloryczność. W 100 gramach przysmaku znajdziemy aż 485 kcal.

/ 5Płacimy za jakość

Obraz
© Fotolia

Kabanosy to jedne z najdroższych rodzajów kiełbas i wędlin. Za kilogram zapłacimy ok. 40-50 zł. Warto więc szukać promocji w supermarketach i dyskontach. W Biedronce za kabanosy marki Tarczyński zapłacimy z kartą lojalnościową 2,99 (ok. 27 zł/kg). Natomiast w Lidlu opakowanie kabanosów Pikok, ważące 150 g zapłacimy 4,25 zł (28 zł/ kg).

/ 5Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Kabanosy świetnie smakują solo, jako przekąska. Można do nich przygotować dipy na bazie majonezu lub jogurtu albo pomidorową salsę. Jednak doskonale komponują się też w zapiekankach czy sałatkach z innymi wędlinami, a także warzywami strączkowymi, np. odcedzoną fasolą z puszki lub ciecierzycą. Warto również wypróbować połączenie kabanosów z serami – białymi, typu feta lub ser kozi oraz twardymi serami żółtymi, pokrojonymi w kostki. Kabanosy można także wykorzystać jako składnik koreczków. Z kolei kabanosy w cieście francuskim stanowią atrakcyjną ozdobę stołu z przekąskami, warto o tym pamiętać, organizując domowe przyjęcia.

Zobacz też: Resztki, które warto wykorzytać

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości