Grochówka po częstochowsku. Przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę

Grochówka po częstochowsku w 2010 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Już w kuchni staropolskiej była często przygotowywana zarówno przez chłopów, jak i mieszczan. Nic dziwnego – grochówka jest tanią, smaczną i pożywną zupą, którą gotowano z ogólnodostępnych składników. I właśnie dlatego do dziś jest jedną z ulubionych zup Polaków.

Grochówka po częstochowsku. Przepis na klasyczną zupęGrochówka po częstochowsku. Przepis na klasyczną zupę
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1/2 kg grochu łuskanego
  • 20 dkg kości wędzonych
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • pętko ulubionej kiełbasy
  • cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 sporych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • posiekana natka pietruszki

Przepis

  • Do garnka włóż kości wędzone oraz boczek, zalej dwoma litrami zimnej wody i zagotuj. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień i dodaj namoczony wcześniej przez całą noc groch.
  • Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez ok. 45 minut, a pod koniec gotowania posól wywar.
  • Kiedy groch się gotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
  • Kiedy wywar jest już gotowy, dodaj do niego ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuj wszystko od czasu, aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
  • Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, wsyp dwie łyżki mąki, wymieszaj i dodaj do zupy. Teraz czas na liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oraz zioła.
  • Poczekaj, aż zupa zawrze, pogotuj ją na wolnym ogniu przez 10-20 minut, posyp natką pietruszki i gotowe.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥