Grochówka po częstochowsku. Przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę
Grochówka po częstochowsku w 2010 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych. Już w kuchni staropolskiej była często przygotowywana zarówno przez chłopów, jak i mieszczan. Nic dziwnego – grochówka jest tanią, smaczną i pożywną zupą, którą gotowano z ogólnodostępnych składników. I właśnie dlatego do dziś jest jedną z ulubionych zup Polaków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1/2 kg grochu łuskanego
- 20 dkg kości wędzonych
- 2 plastry boczku wędzonego
- pętko ulubionej kiełbasy
- cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 5 sporych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól i świeżo mielony pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- posiekana natka pietruszki
- Do garnka włóż kości wędzone oraz boczek, zalej dwoma litrami zimnej wody i zagotuj. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień i dodaj namoczony wcześniej przez całą noc groch.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez ok. 45 minut, a pod koniec gotowania posól wywar.
- Kiedy groch się gotuje, obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę. Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki.
- Kiedy wywar jest już gotowy, dodaj do niego ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz 2 ząbki czosnku. Gotuj wszystko od czasu, aż ziemniaki będą miękkie, wtedy dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
- Na maśle zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, wsyp dwie łyżki mąki, wymieszaj i dodaj do zupy. Teraz czas na liść laurowy, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oraz zioła.
- Poczekaj, aż zupa zawrze, pogotuj ją na wolnym ogniu przez 10-20 minut, posyp natką pietruszki i gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze