Mini naleśniki z jajecznicą i chorizo. Wyśmienity poranek
To pomysł na sycące śniadanie inspirowane południowymi smakami. Pulchny, kukurydziany naleśnik z jajecznicą w towarzystwie pomidorków, awokado, soku z limonki a wszystko okraszone kiełbasą chorizo. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia meksykańska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Naleśniki:
- 120 gram mąki kukurydzianej
- 60 gram mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta sody oczyszczonej
Dodatki:
- 3-4 jajka
- 2 łyżki masła
- kilka plastrów kiełbasy chorizo
- awokado
- sok z limonki, 2 łyżeczki
- sól
- oliwa
- garść świeżej kolendry
- pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
- garść rukoli
- (opcjonalnie, dla wielbicieli ostrych smaków) papryczka chili
Przepis
Połącz wszystkie składniki na naleśniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię.
Przepis
Wlej porcję ciasta. Smaż do czasu, aż na powierzchni pojawią się dziurki, a boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Obróć naleśnik
Przepis
Smaż z drugiej strony. Wystarczy chwila. Podaj na ciepło z poniższymi dodatkami.
Przepis
Na jednej patelni rozgrzej olej, dosłownie odrobinę i podsmaż chorizo przez chwilę z obu stron.
Przepis
Pomidorki przekrój na pół. Z awokado wyjmij pestkę, pokrój miąższ w kostkę, połącz z pomidorkami oraz sokiem z limonki.
Przepis
Na drugiej patelni rozpuść masło i wbij jajka, cały czas mieszaj aż do ścięcia białka. Zdejmij z ognia.
Przepis
Na każdy naleśnik nałóż rukolę, porcję jajecznicy, pomidorków oraz awokado, kilka plasterków chorizo i posyp listkami kolendry.
Przepis
Jeśli pikantne smaki nie są Ci straszne dodaj odrobinę świeżej papryczki chili.