Mini naleśniki z jajecznicą i chorizo. Wyśmienity poranek
To pomysł na sycące śniadanie inspirowane południowymi smakami. Pulchny, kukurydziany naleśnik z jajecznicą w towarzystwie pomidorków, awokado, soku z limonki a wszystko okraszone kiełbasą chorizo. Przepis pochodzi z bloga opietruszka.pl od Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Naleśniki:
- 120 gram mąki kukurydzianej
- 60 gram mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- szczypta soli
- pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta sody oczyszczonej
Dodatki:
- 3-4 jajka
- 2 łyżki masła
- kilka plastrów kiełbasy chorizo
- awokado
- sok z limonki, 2 łyżeczki
- sól
- oliwa
- garść świeżej kolendry
- pomidorki koktajlowe, kilka sztuk
- garść rukoli
- (opcjonalnie, dla wielbicieli ostrych smaków) papryczka chili
Połącz wszystkie składniki na naleśniki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnię.
Wlej porcję ciasta. Smaż do czasu, aż na powierzchni pojawią się dziurki, a boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni. Obróć naleśnik
Smaż z drugiej strony. Wystarczy chwila. Podaj na ciepło z poniższymi dodatkami.
Na jednej patelni rozgrzej olej, dosłownie odrobinę i podsmaż chorizo przez chwilę z obu stron.
Pomidorki przekrój na pół. Z awokado wyjmij pestkę, pokrój miąższ w kostkę, połącz z pomidorkami oraz sokiem z limonki.
Na drugiej patelni rozpuść masło i wbij jajka, cały czas mieszaj aż do ścięcia białka. Zdejmij z ognia.
Na każdy naleśnik nałóż rukolę, porcję jajecznicy, pomidorków oraz awokado, kilka plasterków chorizo i posyp listkami kolendry.
Jeśli pikantne smaki nie są Ci straszne dodaj odrobinę świeżej papryczki chili.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze