Mięta w kuchni i domowej apteczce

Niepozorne listki mięty wykorzystywane są w kuchni i w lecznictwie od wieków. Aromatyczna woń skromnego ogrodowego ziółka pasuje do wielu potraw, w tym deserów, napojów i dań obiadowych. Mięta sprawdzi się również jako remedium na wiele dolegliwości. Co warto wiedzieć o tym ziele?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięta mięcie nierówna

Możemy wyróżnić ponad 30 gatunków tego aromatycznego zioła. Każdy pachnie nieco inaczej, ale wszystkie łączy ważny składnik olejku, czyli mentol. Najbardziej znane i najczęściej używane gatunki to mięta zielona o intensywnym zapachu miętowo-kminkowym, mięta nadwodna o zapachu limonki z nutką anyżu i gatunek łączący cechy obu, czyli mięta pieprzowa. Są także odmiany mięty czekoladowej i cytrynowej, a ich nazwy odzwierciedlają charakterystyczną woń.

Naturalne lekarstwo

Kulinarne możliwości

Mięta ma w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Jest niezastąpiona w cukiernictwie - idealnie komponuje się z lodami, galaretkami, ciastami i cytrusami. Spotkać ją można również w orzeźwiających napojach i drinkach - podstawą Mojito jest właśnie mięta i to ona zapewnia oryginalny smak. Mięta może być także parzona na podobieństwo herbaty. W połączeniu z soczewicą, kuskusem lub ciecierzycą jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z jagnięciny, kurczaka i ryb. Jeśli istnieje potrzeba zastąpienia oliwy do sałaty, mięta z jogurtem greckim jest świetnym substytutem. Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów, a wrzucone do mleka zapobiegają jego warzeniu się.

TVP "Pytanie na śniadanie"/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji