Mięta w kuchni i domowej apteczce

Niepozorne listki mięty wykorzystywane są w kuchni i w lecznictwie od wieków. Aromatyczna woń skromnego ogrodowego ziółka pasuje do wielu potraw, w tym deserów, napojów i dań obiadowych. Mięta sprawdzi się również jako remedium na wiele dolegliwości. Co warto wiedzieć o tym ziele?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Mięta mięcie nierówna

Możemy wyróżnić ponad 30 gatunków tego aromatycznego zioła. Każdy pachnie nieco inaczej, ale wszystkie łączy ważny składnik olejku, czyli mentol. Najbardziej znane i najczęściej używane gatunki to mięta zielona o intensywnym zapachu miętowo-kminkowym, mięta nadwodna o zapachu limonki z nutką anyżu i gatunek łączący cechy obu, czyli mięta pieprzowa. Są także odmiany mięty czekoladowej i cytrynowej, a ich nazwy odzwierciedlają charakterystyczną woń.

Naturalne lekarstwo

Kulinarne możliwości

Mięta ma w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Jest niezastąpiona w cukiernictwie - idealnie komponuje się z lodami, galaretkami, ciastami i cytrusami. Spotkać ją można również w orzeźwiających napojach i drinkach - podstawą Mojito jest właśnie mięta i to ona zapewnia oryginalny smak. Mięta może być także parzona na podobieństwo herbaty. W połączeniu z soczewicą, kuskusem lub ciecierzycą jest rewelacyjnym dodatkiem do dań z jagnięciny, kurczaka i ryb. Jeśli istnieje potrzeba zastąpienia oliwy do sałaty, mięta z jogurtem greckim jest świetnym substytutem. Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów, a wrzucone do mleka zapobiegają jego warzeniu się.

TVP "Pytanie na śniadanie"/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce