Włoskie szpinakowe kopytka w sosie z gorgonzoli z rukolą
Gnocchi to baza wielu pysznych potraw. Świetnie smakują podane po prostu ze stopionym masłem, czosnkiem i ziołami, np. rozmarynem, oregano lub szałwią. Znakomicie komponują się ze rozmaitymi serami, zarówno parmezanem, jak i "pleśniowcami", zwłaszcza gorgonzolą.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g gorgonzoli
- 80 g parmezanu
- 200 g śmietany 36 proc.
- gałka muszkatołowa
- rukola
- sól do smaku
Ciasto:
- 200 g ziemniaków
- 300 g mrożonego szpinaku
- 100 g mąki
- 1 żółtko
- sól
Przepis
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy i wyciskamy/ubijamy. Łączymy ziemniaki, pokrojone liście szpinaku, mąkę, żółtko i sól. Zagniatamy i wyrabiamy szpinakowe kopytka.
- Na patelni rozpuszczamy śmietanę razem z gorgonzolą i gałką muszkatołową. Nie dopuszczamy do wrzenia składników. Solimy do smaku. Ugotowane w międzyczasie szpinakowe kopytka dokładamy do sosu i całość mieszamy. Posypujemy startym parmezanem.
- Wykładamy na talerz i dekorujemy rukolą.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl