Mateusz Biernat - rzeźnik z MasterChef Junior i przepis na jego karkówkę

Mateusz Biernat ma dopiero 8 lat, ale dokładnie sprecyzowane plany na przyszłość. W programie MasterChef Junior przyznał z rozbrajającą szczerością, że w przyszłości chciałby zostać rzeźnikiem albo kucharzem, czym przysporzył sobie wielu fanów. Niektórym jednak jego wyznanie nie przypadło do gustu i określają go mianem „małego sadysty”.

Mateusz Biernat
Źródło zdjęć: © instagram.com/anna_starmach | instagram.com/anna_starmach

Mateusz Biernat – przyszły rzeźnik czy wspaniały kucharz?

Mateusz Biernat bardzo ucieszył się, gdy dowiedział się, że pierwsza konkurencja w MasterChef Junior będzie polegać na przyrządzeniu potrawy mięsnej. Mateusz postawił na karkówkę, ponieważ uważa ją za swoje popisowe danie. Z wielkim zapałem zabrał się do jej przyrządzania. Widzowie mogli usłyszeć kilka jego rozbrajających wypowiedzi. Mateusz zdradził, że w przyszłości chciałby zostać rzeźnikiem lub kucharzem. Przyznał, że wraz z dziadkiem przygotowuje w domu wyroby własnej roboty, ponieważ mają bardzo dużo zwierząt. Jak określił „trzeba coś z tym zwierzętami zrobić... bo nam się co chwila rozmnażają”. Stwierdził jednak, że w jego naturze nie leży zabijanie, chciałby jedynie zajmować się krojeniem mięsa.
Mateusz Biernat stał się ulubieńcem widzów MasterChef Junior. Internauci po emisji odcinka byli co prawda podzieleni: jedni bronili chłopca, mówiąc, że jest rozczulający w swej szczerości, inni natomiast mówili o nim „mały rzeźnik” i krytykowali za dość specyficzne upodobania.

Karkówka Mateusza Biernata

Mateusz zaserwował jurorom pełen talerz mięsa z kluskami. Anna Starmach nie omieszkała mu tego wytknąć, mówiąc, że na jednym talerzu umieścił trzy porcje. Zapytała przy tym, czy dla swojej rodziny również gotuje podobne dania. Mateusz odpowiedział, że bardzo często, po czym dodał, że potrafi czasami całe dnie spędzać w kuchni.
Ania Starmach mimo kąśliwej uwagi na temat wielkości porcji była bardzo pochlebnie nastawiona do dania Mateusza. Wychwalała miękkie i dobrze przyrządzone kluseczki ziemniaczane oraz miękką i soczystą karkówkę. Mateusz przyznał, że dużą porcję zaserwował z premedytacją, aby jurorzy nie pomyśleli, że „idzie na łatwiznę”. Jego szczerość oraz popularność w sieci nakazuje sądzić, że Mateusz będzie ulubieńcem widzów programu MasterChef Junior.

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na karkówkę z warzywami według Mateusza Biernata z MasterChef Junior

Aby przyrządzić pyszną i soczystą karkówkę potrzebujesz 1/2 kg karkówki, 2 marchewki i 1 dużego pora lub 1 cebulę. Na patelnię wlej olej i smaż na nim plastry karkówki z obu stron, następnie poszatkuj warzywa i dodaj do mięsa. Całość zalej szklanką wody i pozostaw na ogniu przez pół godziny. Na koniec dodaj do karkówki zioła, takie jak tymianek i rozmaryn. Karkówkę możesz podawać z ziemniakami, kluskami lub frytkami.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw