Mateusz Biernat - rzeźnik z MasterChef Junior i przepis na jego karkówkę

Mateusz Biernat ma dopiero 8 lat, ale dokładnie sprecyzowane plany na przyszłość. W programie MasterChef Junior przyznał z rozbrajającą szczerością, że w przyszłości chciałby zostać rzeźnikiem albo kucharzem, czym przysporzył sobie wielu fanów. Niektórym jednak jego wyznanie nie przypadło do gustu i określają go mianem „małego sadysty”.

Mateusz Biernat
Źródło zdjęć: © instagram.com/anna_starmach | instagram.com/anna_starmach

Mateusz Biernat – przyszły rzeźnik czy wspaniały kucharz?

Mateusz Biernat bardzo ucieszył się, gdy dowiedział się, że pierwsza konkurencja w MasterChef Junior będzie polegać na przyrządzeniu potrawy mięsnej. Mateusz postawił na karkówkę, ponieważ uważa ją za swoje popisowe danie. Z wielkim zapałem zabrał się do jej przyrządzania. Widzowie mogli usłyszeć kilka jego rozbrajających wypowiedzi. Mateusz zdradził, że w przyszłości chciałby zostać rzeźnikiem lub kucharzem. Przyznał, że wraz z dziadkiem przygotowuje w domu wyroby własnej roboty, ponieważ mają bardzo dużo zwierząt. Jak określił „trzeba coś z tym zwierzętami zrobić... bo nam się co chwila rozmnażają”. Stwierdził jednak, że w jego naturze nie leży zabijanie, chciałby jedynie zajmować się krojeniem mięsa.
Mateusz Biernat stał się ulubieńcem widzów MasterChef Junior. Internauci po emisji odcinka byli co prawda podzieleni: jedni bronili chłopca, mówiąc, że jest rozczulający w swej szczerości, inni natomiast mówili o nim „mały rzeźnik” i krytykowali za dość specyficzne upodobania.

Karkówka Mateusza Biernata

Mateusz zaserwował jurorom pełen talerz mięsa z kluskami. Anna Starmach nie omieszkała mu tego wytknąć, mówiąc, że na jednym talerzu umieścił trzy porcje. Zapytała przy tym, czy dla swojej rodziny również gotuje podobne dania. Mateusz odpowiedział, że bardzo często, po czym dodał, że potrafi czasami całe dnie spędzać w kuchni.
Ania Starmach mimo kąśliwej uwagi na temat wielkości porcji była bardzo pochlebnie nastawiona do dania Mateusza. Wychwalała miękkie i dobrze przyrządzone kluseczki ziemniaczane oraz miękką i soczystą karkówkę. Mateusz przyznał, że dużą porcję zaserwował z premedytacją, aby jurorzy nie pomyśleli, że „idzie na łatwiznę”. Jego szczerość oraz popularność w sieci nakazuje sądzić, że Mateusz będzie ulubieńcem widzów programu MasterChef Junior.

Obraz
© 123RF.COM

Przepis na karkówkę z warzywami według Mateusza Biernata z MasterChef Junior

Aby przyrządzić pyszną i soczystą karkówkę potrzebujesz 1/2 kg karkówki, 2 marchewki i 1 dużego pora lub 1 cebulę. Na patelnię wlej olej i smaż na nim plastry karkówki z obu stron, następnie poszatkuj warzywa i dodaj do mięsa. Całość zalej szklanką wody i pozostaw na ogniu przez pół godziny. Na koniec dodaj do karkówki zioła, takie jak tymianek i rozmaryn. Karkówkę możesz podawać z ziemniakami, kluskami lub frytkami.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów