Mateusz Biernat - rzeźnik z MasterChef Junior i przepis na jego karkówkę
Mateusz Biernat ma dopiero 8 lat, ale dokładnie sprecyzowane plany na przyszłość. W programie MasterChef Junior przyznał z rozbrajającą szczerością, że w przyszłości chciałby zostać rzeźnikiem albo kucharzem, czym przysporzył sobie wielu fanów. Niektórym jednak jego wyznanie nie przypadło do gustu i określają go mianem „małego sadysty”.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Mateusz Biernat – przyszły rzeźnik czy wspaniały kucharz?
Mateusz Biernat bardzo ucieszył się, gdy dowiedział się, że pierwsza konkurencja w MasterChef Junior będzie polegać na przyrządzeniu potrawy mięsnej. Mateusz postawił na karkówkę, ponieważ uważa ją za swoje popisowe danie. Z wielkim zapałem zabrał się do jej przyrządzania. Widzowie mogli usłyszeć kilka jego rozbrajających wypowiedzi. Mateusz zdradził, że w przyszłości chciałby zostać rzeźnikiem lub kucharzem. Przyznał, że wraz z dziadkiem przygotowuje w domu wyroby własnej roboty, ponieważ mają bardzo dużo zwierząt. Jak określił „trzeba coś z tym zwierzętami zrobić... bo nam się co chwila rozmnażają”. Stwierdził jednak, że w jego naturze nie leży zabijanie, chciałby jedynie zajmować się krojeniem mięsa.
Mateusz Biernat stał się ulubieńcem widzów MasterChef Junior. Internauci po emisji odcinka byli co prawda podzieleni: jedni bronili chłopca, mówiąc, że jest rozczulający w swej szczerości, inni natomiast mówili o nim „mały rzeźnik” i krytykowali za dość specyficzne upodobania.
Karkówka Mateusza Biernata
Mateusz zaserwował jurorom pełen talerz mięsa z kluskami. Anna Starmach nie omieszkała mu tego wytknąć, mówiąc, że na jednym talerzu umieścił trzy porcje. Zapytała przy tym, czy dla swojej rodziny również gotuje podobne dania. Mateusz odpowiedział, że bardzo często, po czym dodał, że potrafi czasami całe dnie spędzać w kuchni.
Ania Starmach mimo kąśliwej uwagi na temat wielkości porcji była bardzo pochlebnie nastawiona do dania Mateusza. Wychwalała miękkie i dobrze przyrządzone kluseczki ziemniaczane oraz miękką i soczystą karkówkę. Mateusz przyznał, że dużą porcję zaserwował z premedytacją, aby jurorzy nie pomyśleli, że „idzie na łatwiznę”. Jego szczerość oraz popularność w sieci nakazuje sądzić, że Mateusz będzie ulubieńcem widzów programu MasterChef Junior.
Przepis na karkówkę z warzywami według Mateusza Biernata z MasterChef Junior
Aby przyrządzić pyszną i soczystą karkówkę potrzebujesz 1/2 kg karkówki, 2 marchewki i 1 dużego pora lub 1 cebulę. Na patelnię wlej olej i smaż na nim plastry karkówki z obu stron, następnie poszatkuj warzywa i dodaj do mięsa. Całość zalej szklanką wody i pozostaw na ogniu przez pół godziny. Na koniec dodaj do karkówki zioła, takie jak tymianek i rozmaryn. Karkówkę możesz podawać z ziemniakami, kluskami lub frytkami.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.