Kluski czarne, zwane szarymi
Czarne kluski są odmianą tradycyjnych klusek śląskich, od których odróżnia je dodatek surowych ziemniaków. To właśnie przez ten dodatek mają one charakterystyczną ciemniejszą barwę. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodaje do nich również trochę mąki razowej, dzięki której są zdrowsze i jeszcze bardziej ciemne.
Czarne kluski są odmianą tradycyjnych klusek śląskich, od których odróżnia je dodatek surowych ziemniaków. To właśnie przez ten dodatek mają one charakterystyczną ciemniejszą barwę. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodaje do nich również trochę mąki razowej, dzięki której są zdrowsze i jeszcze bardziej ciemne.
Składniki na ok. 30 klusek:
250g surowych ziemniaków
250g ugotowanych ziemniaków
mąka pszenna razowa
mąka ziemniaczana
Obrane surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Następnie połącz je z obranymi i ugotowanymi ziemniakami. Masę wyrównaj, odsuń na bok 1/3 część masy, a jej miejsce w połowie wypełnij mąką razową, a w połowie mąką ziemniaczaną. Dodaj odsuniętą na bok masę i wyrób całość na jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni. Formuj z niego kulki, które następnie gotuj w osolonej wrzącej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.
Dodatkowo:
2 łyżki masła
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj sól oraz pieprz i oblej tą pyszną mieszanką ugotowane i ułożone na talerzu kluski.
Sugestie: możesz zrezygnować z dodatku mąki razowej, jeśli chcesz. Najlepiej smakują, jeśli oprócz masełka z cebulką dodasz do nich również do okraszenia gęstą, kwaśną śmietanę. Polecam również do masełka z cebulką dodać skwarki, które zapewnią rewelacyjny, swojski smak i aromat dania.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com