Trwa ładowanie...

Kluski czarne, zwane szarymi

Czarne kluski są odmianą tradycyjnych klusek śląskich, od których odróżnia je dodatek surowych ziemniaków. To właśnie przez ten dodatek mają one charakterystyczną ciemniejszą barwę. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodaje do nich również trochę mąki razowej, dzięki której są zdrowsze i jeszcze bardziej ciemne.

Kluski czarne, zwane szarymiŹródło: Justmydelicious
dk65ai2
dk65ai2

Czarne kluski są odmianą tradycyjnych klusek śląskich, od których odróżnia je dodatek surowych ziemniaków. To właśnie przez ten dodatek mają one charakterystyczną ciemniejszą barwę. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", dodaje do nich również trochę mąki razowej, dzięki której są zdrowsze i jeszcze bardziej ciemne.

Składniki na ok. 30 klusek:

250g surowych ziemniaków
250g ugotowanych ziemniaków
mąka pszenna razowa
mąka ziemniaczana

Obrane surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Następnie połącz je z obranymi i ugotowanymi ziemniakami. Masę wyrównaj, odsuń na bok 1/3 część masy, a jej miejsce w połowie wypełnij mąką razową, a w połowie mąką ziemniaczaną. Dodaj odsuniętą na bok masę i wyrób całość na jednolite ciasto, które nie klei się do dłoni. Formuj z niego kulki, które następnie gotuj w osolonej wrzącej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

Dodatkowo:

2 łyżki masła
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

dk65ai2

Na maśle podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj sól oraz pieprz i oblej tą pyszną mieszanką ugotowane i ułożone na talerzu kluski.

Sugestie: możesz zrezygnować z dodatku mąki razowej, jeśli chcesz. Najlepiej smakują, jeśli oprócz masełka z cebulką dodasz do nich również do okraszenia gęstą, kwaśną śmietanę. Polecam również do masełka z cebulką dodać skwarki, które zapewnią rewelacyjny, swojski smak i aromat dania.

Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com

dk65ai2
dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj