MasterChef Junior: przepis na gruszkę pięknej Heleny
Ostatni odcinek programu MasterChef Junior przysporzył widzom oraz uczestnikom wiele pozytywnych emocji. W drugiej części odcinka młodzi uczestnicy mierzyli się z wyjątkowo słodkim zadaniem: przyrządzeniem deseru z dodatkiem owoców. Prawdziwym hitem była gruszka pięknej Heleny przyrządzona przez Tosię Kozyra.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
MasterChef Junior: magiczny świat zaczarowanego lasu
Jurorzy programu MasterChef Junior w drugiej części ostatniego odcinka przenieśli uczestników do zaczarowanego lasu, w którym truskawki rosły na zaczarowanych drzewach, a sami jurorzy przeobrazili się w kolorowe, leśne trolle. Druga dziesiątka uczestników programu MasterChef Junior zmagała się z wyjątkowym zadaniem: mieli przygotować słodki deser z dodatkiem owoców na miarę finalisty programu.
Młodzi uczestnicy zaskoczyli jurorów wspaniałymi pomysłami na fantazyjne desery. Byli na tyle zaskoczeni, że do finału zaprosili czterech uczestników tej konkurencji: Tosia Kozyra, Zosia Zaborowska, Kuba Mędrala i Karol Migdałek. Oznacza to, że wyjątkowo w finale MastefChef Junior znajdzie się 15 zamiast 14 uczestników. Czym zachwycili jurorów finaliści? Zofia Zaborowska przygotowała wspaniałe torciki bezowe z kremem cytrynowym i owocami. Jakub Mędrala przygotował zachwycające Assiette z jabłka z kruszonką czekoladową, Karol Migdałek zdecydował się na torcik master chefa, czyli czekoladowy torcik z kremem czekoladowym.
Przepis na gruszkę pięknej Heleny
Tosia Kozyra, która już drugi raz rozpoczyna przygodę z programem MasterChef Junior, przyrządziła gruszkę pięknej Heleny. Ta propozycja szczególnie zachwyciła jurorów z uwagi na pomysłowe połączenie składników i smaków, jakie zaprezentowała Tosia. Jak stwierdziła, chciała stworzyć pomniejszony, zaczarowany las na swoim talerzu. Sądząc po opiniach jurorów, wyszło jej znakomicie. Tosia przyznała, że najtrudniejszy element dania stanowiło ugotowanie gruszki i przygotowanie bezy. Mateusz Gessler określił jej danie słowem „petarda” i uprzedził, że Tosia będzie musiała go nauczyć przyrządzać to danie. „Gruszka pięknej Heleny” spełniła zatem swoją rolę i Tosia zdobyła zasłużone miejsce w finale.
Przedstawiamy prosty przepis na gruszkę pięknej Heleny:
Składniki:
• 4 dojrzałe gruszki
• 100 gram czekolady
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki cukru
• 700 ml wody
• przyprawy: wanilia, anyż, kardamon, cynamon
• uprażone płatki migdałowe
Do garnka wlej pół litra wody, dodaj szczyptę wanilii, anyżu, kardamonu cynamonu oraz cukru i wymieszaj. Wodę zagotuj, dodaj gruszki i gotuj na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie. W drugim garnku zagrzej wodę i w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Gdy czekolada będzie płynna, obtocz w niej gruszkę i postaw na talerzu. Posyp płatkami migdałów i podawaj z bezą lub lodamii.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.