MasterChef Junior: przepis na gruszkę pięknej Heleny

Ostatni odcinek programu MasterChef Junior przysporzył widzom oraz uczestnikom wiele pozytywnych emocji. W drugiej części odcinka młodzi uczestnicy mierzyli się z wyjątkowo słodkim zadaniem: przyrządzeniem deseru z dodatkiem owoców. Prawdziwym hitem była gruszka pięknej Heleny przyrządzona przez Tosię Kozyra.

Gruszka pięknej Heleny
Źródło zdjęć: © https://www.instagram.com/p/BQ_BrNLluNo/?taken-by=anna_starmach&hl=pl | https://www.instagram.com/p/BQ_BrNLluNo/?taken-by=anna_starmach&hl=pl

MasterChef Junior: magiczny świat zaczarowanego lasu

Jurorzy programu MasterChef Junior w drugiej części ostatniego odcinka przenieśli uczestników do zaczarowanego lasu, w którym truskawki rosły na zaczarowanych drzewach, a sami jurorzy przeobrazili się w kolorowe, leśne trolle. Druga dziesiątka uczestników programu MasterChef Junior zmagała się z wyjątkowym zadaniem: mieli przygotować słodki deser z dodatkiem owoców na miarę finalisty programu.
Młodzi uczestnicy zaskoczyli jurorów wspaniałymi pomysłami na fantazyjne desery. Byli na tyle zaskoczeni, że do finału zaprosili czterech uczestników tej konkurencji: Tosia Kozyra, Zosia Zaborowska, Kuba Mędrala i Karol Migdałek. Oznacza to, że wyjątkowo w finale MastefChef Junior znajdzie się 15 zamiast 14 uczestników. Czym zachwycili jurorów finaliści? Zofia Zaborowska przygotowała wspaniałe torciki bezowe z kremem cytrynowym i owocami. Jakub Mędrala przygotował zachwycające Assiette z jabłka z kruszonką czekoladową, Karol Migdałek zdecydował się na torcik master chefa, czyli czekoladowy torcik z kremem czekoladowym.

Przepis na gruszkę pięknej Heleny

Tosia Kozyra, która już drugi raz rozpoczyna przygodę z programem MasterChef Junior, przyrządziła gruszkę pięknej Heleny. Ta propozycja szczególnie zachwyciła jurorów z uwagi na pomysłowe połączenie składników i smaków, jakie zaprezentowała Tosia. Jak stwierdziła, chciała stworzyć pomniejszony, zaczarowany las na swoim talerzu. Sądząc po opiniach jurorów, wyszło jej znakomicie. Tosia przyznała, że najtrudniejszy element dania stanowiło ugotowanie gruszki i przygotowanie bezy. Mateusz Gessler określił jej danie słowem „petarda” i uprzedził, że Tosia będzie musiała go nauczyć przyrządzać to danie. „Gruszka pięknej Heleny” spełniła zatem swoją rolę i Tosia zdobyła zasłużone miejsce w finale.

Pear on the plate with mint and chocolate sauce
© Fotolia

Przedstawiamy prosty przepis na gruszkę pięknej Heleny:
Składniki:
• 4 dojrzałe gruszki
• 100 gram czekolady
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki cukru
• 700 ml wody
• przyprawy: wanilia, anyż, kardamon, cynamon
• uprażone płatki migdałowe
Do garnka wlej pół litra wody, dodaj szczyptę wanilii, anyżu, kardamonu cynamonu oraz cukru i wymieszaj. Wodę zagotuj, dodaj gruszki i gotuj na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie. W drugim garnku zagrzej wodę i w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Gdy czekolada będzie płynna, obtocz w niej gruszkę i postaw na talerzu. Posyp płatkami migdałów i podawaj z bezą lub lodamii.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany