WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

MasterChef Junior: przepis na gruszkę pięknej Heleny

Ostatni odcinek programu MasterChef Junior przysporzył widzom oraz uczestnikom wiele pozytywnych emocji. W drugiej części odcinka młodzi uczestnicy mierzyli się z wyjątkowo słodkim zadaniem: przyrządzeniem deseru z dodatkiem owoców. Prawdziwym hitem była gruszka pięknej Heleny przyrządzona przez Tosię Kozyra.

Gruszka pięknej Heleny
Źródło zdjęć: © https://www.instagram.com/p/BQ_BrNLluNo/?taken-by=anna_starmach&hl=pl | https://www.instagram.com/p/BQ_BrNLluNo/?taken-by=anna_starmach&hl=pl

MasterChef Junior: magiczny świat zaczarowanego lasu

Jurorzy programu MasterChef Junior w drugiej części ostatniego odcinka przenieśli uczestników do zaczarowanego lasu, w którym truskawki rosły na zaczarowanych drzewach, a sami jurorzy przeobrazili się w kolorowe, leśne trolle. Druga dziesiątka uczestników programu MasterChef Junior zmagała się z wyjątkowym zadaniem: mieli przygotować słodki deser z dodatkiem owoców na miarę finalisty programu.
Młodzi uczestnicy zaskoczyli jurorów wspaniałymi pomysłami na fantazyjne desery. Byli na tyle zaskoczeni, że do finału zaprosili czterech uczestników tej konkurencji: Tosia Kozyra, Zosia Zaborowska, Kuba Mędrala i Karol Migdałek. Oznacza to, że wyjątkowo w finale MastefChef Junior znajdzie się 15 zamiast 14 uczestników. Czym zachwycili jurorów finaliści? Zofia Zaborowska przygotowała wspaniałe torciki bezowe z kremem cytrynowym i owocami. Jakub Mędrala przygotował zachwycające Assiette z jabłka z kruszonką czekoladową, Karol Migdałek zdecydował się na torcik master chefa, czyli czekoladowy torcik z kremem czekoladowym.

Przepis na gruszkę pięknej Heleny

Tosia Kozyra, która już drugi raz rozpoczyna przygodę z programem MasterChef Junior, przyrządziła gruszkę pięknej Heleny. Ta propozycja szczególnie zachwyciła jurorów z uwagi na pomysłowe połączenie składników i smaków, jakie zaprezentowała Tosia. Jak stwierdziła, chciała stworzyć pomniejszony, zaczarowany las na swoim talerzu. Sądząc po opiniach jurorów, wyszło jej znakomicie. Tosia przyznała, że najtrudniejszy element dania stanowiło ugotowanie gruszki i przygotowanie bezy. Mateusz Gessler określił jej danie słowem „petarda” i uprzedził, że Tosia będzie musiała go nauczyć przyrządzać to danie. „Gruszka pięknej Heleny” spełniła zatem swoją rolę i Tosia zdobyła zasłużone miejsce w finale.

Pear on the plate with mint and chocolate sauce
© Fotolia

Przedstawiamy prosty przepis na gruszkę pięknej Heleny:
Składniki:
• 4 dojrzałe gruszki
• 100 gram czekolady
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki cukru
• 700 ml wody
• przyprawy: wanilia, anyż, kardamon, cynamon
• uprażone płatki migdałowe
Do garnka wlej pół litra wody, dodaj szczyptę wanilii, anyżu, kardamonu cynamonu oraz cukru i wymieszaj. Wodę zagotuj, dodaj gruszki i gotuj na małym ogniu do czasu, aż będą miękkie. W drugim garnku zagrzej wodę i w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Gdy czekolada będzie płynna, obtocz w niej gruszkę i postaw na talerzu. Posyp płatkami migdałów i podawaj z bezą lub lodamii.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów