Domowe śledzie marynowane. Idealne na wigilię
Z marynowanych można zrobić rolmopsy tradycyjne z cebulką i ogórkiem kiszonym lub pokroić w kawałki posypać posiekaną cebulą i zalać olejem. Dobre są tez z konfiturą żurawinową lub żurawiną suszoną namoczona wcześniej w czerwonym winie. Można je też podać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Do tego wyśmienite będą pieczone ziemniaczki lub w mundurkach.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wigilia
 - Sposób przygotowania: Marynowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
Z wody i octu ugotować zalewę, dodać sól, cukier, i przyprawy. Śledzie oczyścić i wymyć. Zalewę ostudzić. Do zimnej dodać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni. Z marynowanych można zrobić rolmopsy tradycyjne z cebulką i ogórkiem kiszonym lub pokroić w kawałki posypać posiekaną cebulą i zalać olejem. Dobre są tez z konfiturą żurawinową lub żurawiną suszoną namoczona wcześniej w czerwonym winie. Można je też podać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Do tego wyśmienite będą pieczone ziemniaczki lub w mundurkach.