Dynia marynowania w occie. Zrób zapas na zimę
Dynia to warzywo, które możemy wykorzystać w kuchni na tysiąc sposobów. Doskonale smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Nadaje się do zup, gulaszy, makaronów, ryżu, omletów, ciast, babeczek. Świetnie sprawdzi się także do marynowania.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Z dyni usunąć pestki i włókna, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
- Cukier, ocet i wodę wlać do garnka i zagotować, tak aby powstał syrop.
- Do gotującego się syropu wrzucić dynię i gotować od momentu zagotowania się całości 5 minut.
- Wlewać wrzące do słoików mocno zakręcać.
- Postawić na wieczku do momentu, aż wystygną słoiki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl