Ogórki piri-piri z miodem
Tymi ogórkami zajada się każdy. Są wyraziste w smaku, pikantne i proste do przygotowania. Nie może ich zabraknąć w domowej spiżarni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki na zalewę:
- 4 szk. wody
- 1 szklanka octu 10 proc.
- 6 łyżek miodu
Przepis
- Ogórki myję, osuszam, obcinam końce i kroję wzdłuż na cztery części.
- Ogórki przekładam do miski, wsypuję sól, odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie odlewam wodę z ogórków.
- Czosnek obieram i drobno kroję, suszone papryczki piri-piri również drobno kroję.
- Czosnek, papryczki oraz olej dodaję do ogórków, wszystko dokładnie mieszam.
- Przygotowuję zalewę z miodu, wody, octu, gotuję i studzę.
- Układam ogórki w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam mocno.
- Słoiki pasteryzuję 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
- Wyjmuję słoiki dopiero, kiedy piekarnik ostygnie. Odwracam słoiki do góry dnem i studzę.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl