Marynowane białe szparagi. Wielkopolski specjał
Kiszone szparagi z Pakosławia to produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa 18 stycznia 2010 roku w kategorii "warzywa i owoce" w wojwództwie wielkopolskim. Przepis odtworzyła Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g białych szparagów
- kawałek chrzanu
- pół pęczka kopru
- kilka liści dębu
- kilka liści czarnej porzeczki
- 3-4 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki – opcjonalnie
- 650 ml wody
- 1 płaska łyżka niejodowanej soli
Przepis
1. Wodę gotujemy z solą i studzimy.
Przepis
2. Szparagi odłamujemy od końcówek, które mogą być zdrewniałe, obieramy obieraczką do warzyw.
Przepis
3. Jeżeli są długie, kroimy każdy na pół.
Przepis
3. Do słoika wkładamy liście dębu czarnej porzeczki, koper, czosnek i chrzan.
Przepis
4. Układamy szparagi i zalewamy solanką. Zakręcamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni.
Przepis
5. Po kilku dniach są gotowe do jedzenia – po pięciu dniach do tygodnia.
Przepis
6. Po tym czasie wstawiamy słoik ze szparagami do lodówki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl