Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom
Nowa odsłona drobiowych kotlecików. Są przepyszne i rozpływają się w ustach. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Przepis pochodzi z bloga Di bloguje od Diany Rusiłowicz.
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600 g)Marynata:
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany (płaskie)
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskich)
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli (można według smaku)
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- pieprz (do smaku)
- olej do smażenia
Przepis
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać.
Przepis
Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm. Mięso dokładnie pokryć marynatą oraz wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Przepis
Po tym czasie na rozgrzanym oleju należy smażyć kotleciki. Powinny być zarumienione z obu stron. Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl