Przetwory z dyni. Poznaj najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły na wykorzystanie dyni

Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni kojarzą się szczególnie z jesienią i zimą, kiedy są one najbardziej popularne. Doskonale pasują jako dodatki do wielu potraw albo jako samodzielne przysmaki. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, w jaki sposób wykorzystać dynię, zainspiruj się poniższymi przykładami przetworów, a na pewno znajdziesz coś dla siebie.

dżem z dyniPrzetwory z dyni doskonale wpisują się w jesienny klimat.
Źródło zdjęć: © 123RF

Przetwory z dyni są pełne wartościowych składników, dlatego warto mieć przynajmniej jeden taki cenny słoik w domowej spiżarni. Szybko je przygotujesz, aby w nadchodzących miesiącach w pełni cieszyć się smakiem dyni.

Przetwory z dyni – octowa klasyka

Składniki:

  • 1 kg dyni;
  • 0,5 litra octu;
  • 25 dag cukru;
  • starty imbir.

Przygotowanie:

Obierz i przekrój dynię na pół, wydrąż z pestek. Pokrój warzywo na większe kawałki.

Rozpuść cukier w mniejszej ilości wody i dodaj ocet. Całość zagotuj i dodaj do zalewy dynię. Ponownie wszystko zagotuj i pozostaw na dobę, a kolejnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj starty imbir i jeszcze raz zalej słoiki zagotowaną zalewą. Dobrze zakręć, na koniec odstaw dynię w occie w chłodne miejsce.

Przetwory z dyni – musztardowo-miodowy rarytas

Składniki:

  • 5-6 szklanek wody;
  • szklanka octu 10%;
  • 9 łyżek cukru;
  • 2 łyżki soli;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 250 ml musztardy francuskiej;
  • 1,5 kg dyni;
  • miód.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz dodaj musztardę. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dynię po umyciu i obraniu pokrój w kostkę, a następnie ułóż ją w przygotowanych słoikach, zalej ciepłą marynatą i do każdego słoika dodaj łyżkę miodu. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut.

Przetwory z dyni – słodka nuta

Składniki:

  • średnia dynia;
  • ¾ szklani octu;
  • 5 łyżeczek cukru;
  • łyżeczka soli;
  • cynamon w lasce;
  • kilka goździków;
  • estragon.

Przygotowanie:

Dynię przygotuj klasycznie i pokrój w grubszą kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć dynię i gotuj przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Wodę zagotuj z octem, cukrem, solą, goździkami, cynamonem oraz estragonem. Jeszcze raz zagotuj i zalej ciepłą zalewą słoiki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Przetwory z dyni – dżem z pomarańczą

Składniki:

  • 3 kg dyni;
  • 5 dużych pomarańczy;
  • 3 cytryny;
  • 1,5 łyżeczki imbiru;
  • płaska łyżeczka cynamonu;
  • 2,5 szklanki cukru;
  • szklanka wody;
  • suszone goździki.

Przygotowanie:

Pokrój oczyszczoną dynię na większe kawałki. Przełóż ją do garnka i dodaj szklankę wody, cukier i zagotuj. Dżem będzie dobry dopiero wtedy, gdy dynia rozpływa się w ustach, dlatego musisz mocno ją rozgotować. Sparz wrzątkiem cytryny i pomarańcze – następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Usuń z pomarańczy białą błonkę i pokrój na mniejsze kawałki owoce. Pomarańcze dodaj do dyni, także dołącz cynamon, imbir o goździki. Dżem gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Nie zapominaj mieszać, bo dżem może się przypalić. Przełóż do słoików gotową dynię i pozostaw zakręcone słoiki do ostygnięcia.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast