Przetwory z dyni. Poznaj najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły na wykorzystanie dyni
Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni kojarzą się szczególnie z jesienią i zimą, kiedy są one najbardziej popularne. Doskonale pasują jako dodatki do wielu potraw albo jako samodzielne przysmaki. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, w jaki sposób wykorzystać dynię, zainspiruj się poniższymi przykładami przetworów, a na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Przetwory z dyni są pełne wartościowych składników, dlatego warto mieć przynajmniej jeden taki cenny słoik w domowej spiżarni. Szybko je przygotujesz, aby w nadchodzących miesiącach w pełni cieszyć się smakiem dyni.
Przetwory z dyni – octowa klasyka
Składniki:
- 1 kg dyni;
- 0,5 litra octu;
- 25 dag cukru;
- starty imbir.
Przygotowanie:
Obierz i przekrój dynię na pół, wydrąż z pestek. Pokrój warzywo na większe kawałki.
Rozpuść cukier w mniejszej ilości wody i dodaj ocet. Całość zagotuj i dodaj do zalewy dynię. Ponownie wszystko zagotuj i pozostaw na dobę, a kolejnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj starty imbir i jeszcze raz zalej słoiki zagotowaną zalewą. Dobrze zakręć, na koniec odstaw dynię w occie w chłodne miejsce.
Przetwory z dyni – musztardowo-miodowy rarytas
Składniki:
- 5-6 szklanek wody;
- szklanka octu 10%;
- 9 łyżek cukru;
- 2 łyżki soli;
- 2 liście laurowe;
- kilka ziaren ziela angielskiego;
- 250 ml musztardy francuskiej;
- 1,5 kg dyni;
- miód.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz dodaj musztardę. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dynię po umyciu i obraniu pokrój w kostkę, a następnie ułóż ją w przygotowanych słoikach, zalej ciepłą marynatą i do każdego słoika dodaj łyżkę miodu. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut.
Przetwory z dyni – słodka nuta
Składniki:
- średnia dynia;
- ¾ szklani octu;
- 5 łyżeczek cukru;
- łyżeczka soli;
- cynamon w lasce;
- kilka goździków;
- estragon.
Przygotowanie:
Dynię przygotuj klasycznie i pokrój w grubszą kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć dynię i gotuj przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Wodę zagotuj z octem, cukrem, solą, goździkami, cynamonem oraz estragonem. Jeszcze raz zagotuj i zalej ciepłą zalewą słoiki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut.
Przetwory z dyni – dżem z pomarańczą
Składniki:
- 3 kg dyni;
- 5 dużych pomarańczy;
- 3 cytryny;
- 1,5 łyżeczki imbiru;
- płaska łyżeczka cynamonu;
- 2,5 szklanki cukru;
- szklanka wody;
- suszone goździki.
Przygotowanie:
Pokrój oczyszczoną dynię na większe kawałki. Przełóż ją do garnka i dodaj szklankę wody, cukier i zagotuj. Dżem będzie dobry dopiero wtedy, gdy dynia rozpływa się w ustach, dlatego musisz mocno ją rozgotować. Sparz wrzątkiem cytryny i pomarańcze – następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Usuń z pomarańczy białą błonkę i pokrój na mniejsze kawałki owoce. Pomarańcze dodaj do dyni, także dołącz cynamon, imbir o goździki. Dżem gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Nie zapominaj mieszać, bo dżem może się przypalić. Przełóż do słoików gotową dynię i pozostaw zakręcone słoiki do ostygnięcia.