Trwa ładowanie...

Przetwory z dyni. Poznaj najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły na wykorzystanie dyni

Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni kojarzą się szczególnie z jesienią i zimą, kiedy są one najbardziej popularne. Doskonale pasują jako dodatki do wielu potraw albo jako samodzielne przysmaki. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, w jaki sposób wykorzystać dynię, zainspiruj się poniższymi przykładami przetworów, a na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Przetwory z dyni doskonale wpisują się w jesienny klimat.Przetwory z dyni doskonale wpisują się w jesienny klimat.Źródło: 123RF
d2ci1dd
d2ci1dd

Przetwory z dyni są pełne wartościowych składników, dlatego warto mieć przynajmniej jeden taki cenny słoik w domowej spiżarni. Szybko je przygotujesz, aby w nadchodzących miesiącach w pełni cieszyć się smakiem dyni.

Przetwory z dyni – octowa klasyka

Składniki:

  • 1 kg dyni;
  • 0,5 litra octu;
  • 25 dag cukru;
  • starty imbir.

Przygotowanie:

Obierz i przekrój dynię na pół, wydrąż z pestek. Pokrój warzywo na większe kawałki.

d2ci1dd

Rozpuść cukier w mniejszej ilości wody i dodaj ocet. Całość zagotuj i dodaj do zalewy dynię. Ponownie wszystko zagotuj i pozostaw na dobę, a kolejnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj starty imbir i jeszcze raz zalej słoiki zagotowaną zalewą. Dobrze zakręć, na koniec odstaw dynię w occie w chłodne miejsce.

Przetwory z dyni – musztardowo-miodowy rarytas

Składniki:

  • 5-6 szklanek wody;
  • szklanka octu 10%;
  • 9 łyżek cukru;
  • 2 łyżki soli;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 250 ml musztardy francuskiej;
  • 1,5 kg dyni;
  • miód.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz dodaj musztardę. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dynię po umyciu i obraniu pokrój w kostkę, a następnie ułóż ją w przygotowanych słoikach, zalej ciepłą marynatą i do każdego słoika dodaj łyżkę miodu. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut.

Przetwory z dyni – słodka nuta

Składniki:

  • średnia dynia;
  • ¾ szklani octu;
  • 5 łyżeczek cukru;
  • łyżeczka soli;
  • cynamon w lasce;
  • kilka goździków;
  • estragon.

Przygotowanie:

Dynię przygotuj klasycznie i pokrój w grubszą kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć dynię i gotuj przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Wodę zagotuj z octem, cukrem, solą, goździkami, cynamonem oraz estragonem. Jeszcze raz zagotuj i zalej ciepłą zalewą słoiki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Przetwory z dyni – dżem z pomarańczą

Składniki:

  • 3 kg dyni;
  • 5 dużych pomarańczy;
  • 3 cytryny;
  • 1,5 łyżeczki imbiru;
  • płaska łyżeczka cynamonu;
  • 2,5 szklanki cukru;
  • szklanka wody;
  • suszone goździki.

Przygotowanie:

Pokrój oczyszczoną dynię na większe kawałki. Przełóż ją do garnka i dodaj szklankę wody, cukier i zagotuj. Dżem będzie dobry dopiero wtedy, gdy dynia rozpływa się w ustach, dlatego musisz mocno ją rozgotować. Sparz wrzątkiem cytryny i pomarańcze – następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Usuń z pomarańczy białą błonkę i pokrój na mniejsze kawałki owoce. Pomarańcze dodaj do dyni, także dołącz cynamon, imbir o goździki. Dżem gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Nie zapominaj mieszać, bo dżem może się przypalić. Przełóż do słoików gotową dynię i pozostaw zakręcone słoiki do ostygnięcia.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2ci1dd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
Więcej tematów