WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Przetwory z dyni. Poznaj najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły na wykorzystanie dyni

Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni kojarzą się szczególnie z jesienią i zimą, kiedy są one najbardziej popularne. Doskonale pasują jako dodatki do wielu potraw albo jako samodzielne przysmaki. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, w jaki sposób wykorzystać dynię, zainspiruj się poniższymi przykładami przetworów, a na pewno znajdziesz coś dla siebie.

dżem z dyniPrzetwory z dyni doskonale wpisują się w jesienny klimat.
Źródło zdjęć: © 123RF

Przetwory z dyni są pełne wartościowych składników, dlatego warto mieć przynajmniej jeden taki cenny słoik w domowej spiżarni. Szybko je przygotujesz, aby w nadchodzących miesiącach w pełni cieszyć się smakiem dyni.

Przetwory z dyni – octowa klasyka

Składniki:

  • 1 kg dyni;
  • 0,5 litra octu;
  • 25 dag cukru;
  • starty imbir.

Przygotowanie:

Obierz i przekrój dynię na pół, wydrąż z pestek. Pokrój warzywo na większe kawałki.

Rozpuść cukier w mniejszej ilości wody i dodaj ocet. Całość zagotuj i dodaj do zalewy dynię. Ponownie wszystko zagotuj i pozostaw na dobę, a kolejnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj starty imbir i jeszcze raz zalej słoiki zagotowaną zalewą. Dobrze zakręć, na koniec odstaw dynię w occie w chłodne miejsce.

Przetwory z dyni – musztardowo-miodowy rarytas

Składniki:

  • 5-6 szklanek wody;
  • szklanka octu 10%;
  • 9 łyżek cukru;
  • 2 łyżki soli;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 250 ml musztardy francuskiej;
  • 1,5 kg dyni;
  • miód.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz dodaj musztardę. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dynię po umyciu i obraniu pokrój w kostkę, a następnie ułóż ją w przygotowanych słoikach, zalej ciepłą marynatą i do każdego słoika dodaj łyżkę miodu. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut.

Przetwory z dyni – słodka nuta

Składniki:

  • średnia dynia;
  • ¾ szklani octu;
  • 5 łyżeczek cukru;
  • łyżeczka soli;
  • cynamon w lasce;
  • kilka goździków;
  • estragon.

Przygotowanie:

Dynię przygotuj klasycznie i pokrój w grubszą kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć dynię i gotuj przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Wodę zagotuj z octem, cukrem, solą, goździkami, cynamonem oraz estragonem. Jeszcze raz zagotuj i zalej ciepłą zalewą słoiki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Przetwory z dyni – dżem z pomarańczą

Składniki:

  • 3 kg dyni;
  • 5 dużych pomarańczy;
  • 3 cytryny;
  • 1,5 łyżeczki imbiru;
  • płaska łyżeczka cynamonu;
  • 2,5 szklanki cukru;
  • szklanka wody;
  • suszone goździki.

Przygotowanie:

Pokrój oczyszczoną dynię na większe kawałki. Przełóż ją do garnka i dodaj szklankę wody, cukier i zagotuj. Dżem będzie dobry dopiero wtedy, gdy dynia rozpływa się w ustach, dlatego musisz mocno ją rozgotować. Sparz wrzątkiem cytryny i pomarańcze – następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Usuń z pomarańczy białą błonkę i pokrój na mniejsze kawałki owoce. Pomarańcze dodaj do dyni, także dołącz cynamon, imbir o goździki. Dżem gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Nie zapominaj mieszać, bo dżem może się przypalić. Przełóż do słoików gotową dynię i pozostaw zakręcone słoiki do ostygnięcia.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów