Przetwory z dyni. Poznaj najciekawsze i najsmaczniejsze pomysły na wykorzystanie dyni

Wszelkiego rodzaju przetwory z dyni kojarzą się szczególnie z jesienią i zimą, kiedy są one najbardziej popularne. Doskonale pasują jako dodatki do wielu potraw albo jako samodzielne przysmaki. Jeśli jeszcze się zastanawiasz, w jaki sposób wykorzystać dynię, zainspiruj się poniższymi przykładami przetworów, a na pewno znajdziesz coś dla siebie.

dżem z dyniPrzetwory z dyni doskonale wpisują się w jesienny klimat.
Źródło zdjęć: © 123RF

Przetwory z dyni są pełne wartościowych składników, dlatego warto mieć przynajmniej jeden taki cenny słoik w domowej spiżarni. Szybko je przygotujesz, aby w nadchodzących miesiącach w pełni cieszyć się smakiem dyni.

Przetwory z dyni – octowa klasyka

Składniki:

  • 1 kg dyni;
  • 0,5 litra octu;
  • 25 dag cukru;
  • starty imbir.

Przygotowanie:

Obierz i przekrój dynię na pół, wydrąż z pestek. Pokrój warzywo na większe kawałki.

Rozpuść cukier w mniejszej ilości wody i dodaj ocet. Całość zagotuj i dodaj do zalewy dynię. Ponownie wszystko zagotuj i pozostaw na dobę, a kolejnego dnia ułóż kawałki dyni w słoikach, dodaj starty imbir i jeszcze raz zalej słoiki zagotowaną zalewą. Dobrze zakręć, na koniec odstaw dynię w occie w chłodne miejsce.

Przetwory z dyni – musztardowo-miodowy rarytas

Składniki:

  • 5-6 szklanek wody;
  • szklanka octu 10%;
  • 9 łyżek cukru;
  • 2 łyżki soli;
  • 2 liście laurowe;
  • kilka ziaren ziela angielskiego;
  • 250 ml musztardy francuskiej;
  • 1,5 kg dyni;
  • miód.

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z octem, wsyp cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe oraz dodaj musztardę. Wszystko razem wymieszaj i zagotuj. Dynię po umyciu i obraniu pokrój w kostkę, a następnie ułóż ją w przygotowanych słoikach, zalej ciepłą marynatą i do każdego słoika dodaj łyżkę miodu. Pasteryzuj słoiki przez 20 minut.

Przetwory z dyni – słodka nuta

Składniki:

  • średnia dynia;
  • ¾ szklani octu;
  • 5 łyżeczek cukru;
  • łyżeczka soli;
  • cynamon w lasce;
  • kilka goździków;
  • estragon.

Przygotowanie:

Dynię przygotuj klasycznie i pokrój w grubszą kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć dynię i gotuj przez kilka minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Wodę zagotuj z octem, cukrem, solą, goździkami, cynamonem oraz estragonem. Jeszcze raz zagotuj i zalej ciepłą zalewą słoiki. Zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Przetwory z dyni – dżem z pomarańczą

Składniki:

  • 3 kg dyni;
  • 5 dużych pomarańczy;
  • 3 cytryny;
  • 1,5 łyżeczki imbiru;
  • płaska łyżeczka cynamonu;
  • 2,5 szklanki cukru;
  • szklanka wody;
  • suszone goździki.

Przygotowanie:

Pokrój oczyszczoną dynię na większe kawałki. Przełóż ją do garnka i dodaj szklankę wody, cukier i zagotuj. Dżem będzie dobry dopiero wtedy, gdy dynia rozpływa się w ustach, dlatego musisz mocno ją rozgotować. Sparz wrzątkiem cytryny i pomarańcze – następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij z nich sok. Usuń z pomarańczy białą błonkę i pokrój na mniejsze kawałki owoce. Pomarańcze dodaj do dyni, także dołącz cynamon, imbir o goździki. Dżem gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Nie zapominaj mieszać, bo dżem może się przypalić. Przełóż do słoików gotową dynię i pozostaw zakręcone słoiki do ostygnięcia.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm