Sekretny sposób Rosjanek na marynowane grzyby - dowiedz się, jak to robić!
Grzyby stanowią wspaniały dodatek do dań, ale świetnie sprawdzą się też jako przekąska podczas imprezy. W takiej wersji najlepiej smakują marynowane. Jak to właściwie zrobić? Rosyjskie gospodynie domowe znają sekretny składnik, który dodają w trakcie marynowania grzybów. Sprawia on, że zawsze smakują idealnie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, co to za składnik i jak go używać!
Jak marynować grzyby?
W lasach trwa sezon grzybowy. Po zebraniu oczywiście musimy je przejrzeć, oczyścić i przygotować do dalszej obróbki cieplnej. Zwykle decydujemy się je ugotować, czasem usmażyć i ususzyć. Aby zachować ich świeżość i smak na dłużej, możemy je także zamarynować.
Najlepsze w marynowaniu grzybów są Rosjanki, które mają na ten proces mnóstwo sposobów. Marynowane grzyby są Rosjan ogromnym przysmakiem, którym raczą się szczególnie zimową porą. Nic dziwnego, że tak wiele uwagi temu procesowi poświęcają ich partnerki.
Sekretnym składnikiem, używanym przez kobiety za wschodnią granicą są przyprawy korzenne, głównie cynamon, które dodają marynowanym grzybkom niesamowitego smaku. Poniżej zamieszczamy przepis, który od dziś możesz wykorzystać, marynując grzyby np. na zimę.
Marynowanie grzybów po rosyjsku - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 l wody,
- 2 kg grzybów;
- 0,5 łyżeczki cynamonu;
- 2 łyżki stołowe cukru;
- 3 listki laurowe;
- ocet wymieszany z wodą w proporcji 1:4;
- 6 ziarenek ziela angielskiego;
- 4 goździki;
- 4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
1. Do wrzącej wody dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy je przez 3 minuty. Pod koniec wlewamy roztwór octowy i w ten sposób otrzymujemy zalewę.
2. Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy, po czym umieszczamy je w garnku i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, po czym odsączamy wodę. Drugi sposób to zalanie grzybów wrzątkiem i potrzymanie ich w nim przez 5 minut, po czym w tym przypadku też odsączamy wodę.
3. Drugi raz garnek z grzybami zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.
4. Grzyby wyciągamy i przekładamy je do słoików, zapełniając je do 2/3 wysokości. Zalewamy je przygotowaną wcześniej marynatą do brzegu słoika i starannie zakręcamy. Odkręcamy wieczkiem do góry na kilka godzin. Po tym czasie wstawiamy je wieczkiem do dołu do piwnicy lub spiżarni. Wyciągamy w razie potrzeby. Gotowe!
Smacznego!