Sekretny sposób Rosjanek na marynowane grzyby - dowiedz się, jak to robić!

Grzyby stanowią wspaniały dodatek do dań, ale świetnie sprawdzą się też jako przekąska podczas imprezy. W takiej wersji najlepiej smakują marynowane. Jak to właściwie zrobić? Rosyjskie gospodynie domowe znają sekretny składnik, który dodają w trakcie marynowania grzybów. Sprawia on, że zawsze smakują idealnie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, co to za składnik i jak go używać!

Sposób na marynowane grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF

Jak marynować grzyby?

W lasach trwa sezon grzybowy. Po zebraniu oczywiście musimy je przejrzeć, oczyścić i przygotować do dalszej obróbki cieplnej. Zwykle decydujemy się je ugotować, czasem usmażyć i ususzyć. Aby zachować ich świeżość i smak na dłużej, możemy je także zamarynować.

Najlepsze w marynowaniu grzybów są Rosjanki, które mają na ten proces mnóstwo sposobów. Marynowane grzyby są Rosjan ogromnym przysmakiem, którym raczą się szczególnie zimową porą. Nic dziwnego, że tak wiele uwagi temu procesowi poświęcają ich partnerki.

Sekretnym składnikiem, używanym przez kobiety za wschodnią granicą są przyprawy korzenne, głównie cynamon, które dodają marynowanym grzybkom niesamowitego smaku. Poniżej zamieszczamy przepis, który od dziś możesz wykorzystać, marynując grzyby np. na zimę.

Marynowanie grzybów po rosyjsku - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 l wody,
  • 2 kg grzybów;
  • 0,5 łyżeczki cynamonu;
  • 2 łyżki stołowe cukru;
  • 3 listki laurowe;
  • ocet wymieszany z wodą w proporcji 1:4;
  • 6 ziarenek ziela angielskiego;
  • 4 goździki;
  • 4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

1. Do wrzącej wody dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy je przez 3 minuty. Pod koniec wlewamy roztwór octowy i w ten sposób otrzymujemy zalewę.

2. Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy, po czym umieszczamy je w garnku i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, po czym odsączamy wodę. Drugi sposób to zalanie grzybów wrzątkiem i potrzymanie ich w nim przez 5 minut, po czym w tym przypadku też odsączamy wodę.

3. Drugi raz garnek z grzybami zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości.

4. Grzyby wyciągamy i przekładamy je do słoików, zapełniając je do 2/3 wysokości. Zalewamy je przygotowaną wcześniej marynatą do brzegu słoika i starannie zakręcamy. Odkręcamy wieczkiem do góry na kilka godzin. Po tym czasie wstawiamy je wieczkiem do dołu do piwnicy lub spiżarni. Wyciągamy w razie potrzeby. Gotowe!

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀