Rydze marynowane. Skarby jesieni w słodkiej zalewie octowej
Mleczaj rydz to pyszny grzyb, którego historia w kuchni polskiej ma już kilkaset lat. Niegdyś kiszone, dziś zwłaszcza marynowane cieszą się niesłabnącą popularnością. Rydze marynowane to przysmak, który docenią zwłaszcza miłośnicy grzybów w odsłonie słodko-kwaśnej.
Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha.
- Grzyby oczyścić pędzelkiem z piachu, igiełek sosnowych, liści itd. Odciąć trzonki i delikatnie opłukać.
- Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić na sicie.
- W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz czosnek na cienkie plastry i włożyć do garnka.
- Zalać 2 szklankami wody i octem, dodać przyprawy, sól i cukier, a następnie zagotować.
- Grzyby poukładać w słoikach, zalać gorącą marynatą i porozkładać równomiernie w słoikach przyprawy oraz cebulę i czosnek.
- Gotowe słoiki z grzybami marynować w garnku z wodą przez 7 minut.
- Słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl