Rydze marynowane. Skarby jesieni w słodkiej zalewie octowej

Mleczaj rydz to pyszny grzyb, którego historia w kuchni polskiej ma już kilkaset lat. Niegdyś kiszone, dziś zwłaszcza marynowane cieszą się niesłabnącą popularnością. Rydze marynowane to przysmak, który docenią zwłaszcza miłośnicy grzybów w odsłonie słodko-kwaśnej.

Marynowane rydzeMarynowane rydze
Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg rydzów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 procent
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy: 1 łyżka gorczycy, 5 liści laurowych, 0,5 łyżki ziela angielskiego, 0,5 łyżki pieprzu ziarnistego różnokolorowego

Przepis

  • Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha.
  • Grzyby oczyścić pędzelkiem z piachu, igiełek sosnowych, liści itd. Odciąć trzonki i delikatnie opłukać.
  • Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić na sicie.
  • W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz czosnek na cienkie plastry i włożyć do garnka.
  • Zalać 2 szklankami wody i octem, dodać przyprawy, sól i cukier, a następnie zagotować.
  • Grzyby poukładać w słoikach, zalać gorącą marynatą i porozkładać równomiernie w słoikach przyprawy oraz cebulę i czosnek.
  • Gotowe słoiki z grzybami marynować w garnku z wodą przez 7 minut.
  • Słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu