Rydze marynowane. Skarby jesieni w słodkiej zalewie octowej

Mleczaj rydz to pyszny grzyb, którego historia w kuchni polskiej ma już kilkaset lat. Niegdyś kiszone, dziś zwłaszcza marynowane cieszą się niesłabnącą popularnością. Rydze marynowane to przysmak, który docenią zwłaszcza miłośnicy grzybów w odsłonie słodko-kwaśnej.

Marynowane rydzeMarynowane rydze
Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 kg rydzów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 procent
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy: 1 łyżka gorczycy, 5 liści laurowych, 0,5 łyżki ziela angielskiego, 0,5 łyżki pieprzu ziarnistego różnokolorowego

Przepis

  • Słoiki wyparzyć i wytrzeć do sucha.
  • Grzyby oczyścić pędzelkiem z piachu, igiełek sosnowych, liści itd. Odciąć trzonki i delikatnie opłukać.
  • Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 20 minut. Odcedzić na sicie.
  • W międzyczasie obrać i pokroić cebulę oraz czosnek na cienkie plastry i włożyć do garnka.
  • Zalać 2 szklankami wody i octem, dodać przyprawy, sól i cukier, a następnie zagotować.
  • Grzyby poukładać w słoikach, zalać gorącą marynatą i porozkładać równomiernie w słoikach przyprawy oraz cebulę i czosnek.
  • Gotowe słoiki z grzybami marynować w garnku z wodą przez 7 minut.
  • Słoiki wyjąć z garnka i odstawić do góry dnem do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce