Jajka marynowane buraczkach. Pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują
Jajka marynowane w buraczkach to prosta do przygotowania i bardzo efektowna przystawka. W sam raz na wielkanocny stół. Chcesz zaskoczyć rodzinę? Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia rosyjska
- Okazja: Wielkanoc
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
Składniki na 2 słoiki 1 litrowe:
Przepis
- Buraki obieramy kroimy w grube plastry, zalewamy 1 l wody i gotujemy z pokrojonym selerem, liściem laurowym, cukrem, solą i octem.
- Gotujemy, aż buraki zmiękną. W słoikach układamy marchewkę przekrojoną na pół, bazylię i po 1 ząbku czosnku na słoik. Dodajemy także po 5 kuleczek pieprzu do każdego słoika. Wkładamy 2 jajka, następnie ugotowane buraki, selera i liść laurowy, następnie znów 2 jajka i resztę buraków tak, by słoik był pełny. Zalewamy zalewą octową, zakręcamy słoik, odwracamy do góry dnem.
- Kiedy wystygnie, wkładamy do lodówki na minimum 5 dni. Po tym czasie wyjmujemy kroimy wzdłuż i cieszymy się smakiem i wyglądem naszych jajek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl