Marynowana papryka w słoikach. Smak jesieni w octowej zalewie
Marynowana papryka w słoikach to nie lada specjał. Chętnie się nim raczymy zwłaszcza zimą, gdy na bazarze pustki, a sklepowe alejki obfitują w warzywa korzeniowe i nic więcej. Wówczas słodko-kwaśna, jędrna papryka smakuje wybornie na chlebie, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatki makaronowej. Choć dość czasochłonna, to banalna w wykonaniu.
Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Marynowanie
- Główne składniki :
* Przepis na 5-6 słoików o pojemności 0,5 litra*
- ok. 1,5-1,7 kg papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 3 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego, 2 łyżki liści laurowych, 2 łyżki gorczycy, 1 łyżka pieprzu w ziarnach
Zalewa
- 1 l wody
- 200 g cukru
- 400 ml octu spirytusowego 10 procent
- 15 g soli
Przepis
- Słoiki umyć, wyparzyć i odstawić do wyschnięcia. Przed użyciem wytrzeć do sucha, jeśli zajdzie taka konieczność.
- Zagotować wodę i dodać do niej cukier, sól oraz wszystkie przyprawy i ocet. Zagotować, po czym wyłączyć palnik.
- W międzyczasie przygotować papryki: umyć je, przekroić, usunąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze kawałki. Na tym etapie paprykę można przelać wrzątkiem, by zmiękła i łatwiej dawała się wciskać do słoików.
- Cebulę i czosnek pokroić w plasterki.
- Do osuszonych słoików wkładać po kilka plastrów cebuli i czosnku, po czym układać ściśle paprykę w różnych kolorach.
- Zalać słoiki przygotowaną zalewą, a na koniec do każdego z nich powkładać przyprawy pozostałe na dnie garnka.
- Słoiki zakręcić i pasteryzować – w garnku z wodą przez 10 minut. Potem zostawić do ostygnięcia do góry dnem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl