Marynowana papryka w słoikach. Smak jesieni w octowej zalewie

Marynowana papryka w słoikach to nie lada specjał. Chętnie się nim raczymy zwłaszcza zimą, gdy na bazarze pustki, a sklepowe alejki obfitują w warzywa korzeniowe i nic więcej. Wówczas słodko-kwaśna, jędrna papryka smakuje wybornie na chlebie, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatki makaronowej. Choć dość czasochłonna, to banalna w wykonaniu.

Marynowana paprykaMarynowana papryka
Karolina Rozmus

* Przepis na 5-6 słoików o pojemności 0,5 litra*

  • ok. 1,5-1,7 kg papryki (najlepiej w różnych kolorach)
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 1 łyżka ziela angielskiego, 2 łyżki liści laurowych, 2 łyżki gorczycy, 1 łyżka pieprzu w ziarnach

Zalewa

  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 400 ml octu spirytusowego 10 procent
  • 15 g soli

Przepis

  • Słoiki umyć, wyparzyć i odstawić do wyschnięcia. Przed użyciem wytrzeć do sucha, jeśli zajdzie taka konieczność.
  • Zagotować wodę i dodać do niej cukier, sól oraz wszystkie przyprawy i ocet. Zagotować, po czym wyłączyć palnik.
  • W międzyczasie przygotować papryki: umyć je, przekroić, usunąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze kawałki. Na tym etapie paprykę można przelać wrzątkiem, by zmiękła i łatwiej dawała się wciskać do słoików.
  • Cebulę i czosnek pokroić w plasterki.
  • Do osuszonych słoików wkładać po kilka plastrów cebuli i czosnku, po czym układać ściśle paprykę w różnych kolorach.
  • Zalać słoiki przygotowaną zalewą, a na koniec do każdego z nich powkładać przyprawy pozostałe na dnie garnka.
  • Słoiki zakręcić i pasteryzować – w garnku z wodą przez 10 minut. Potem zostawić do ostygnięcia do góry dnem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja