Małdrzyki krakowskie, czyli ekspresowe placki twarogowe
Placki rodem z Małopolski. Poznaj przepis na pyszne regionalne danie.
Małdrzyki krakowskie to pulchne, sycące placuszki na bazie twarogu, które są tak proste i pyszne, że mają całe grono fanów. Można je podać na śniadanie, obiad, ale też deser czy kolację. Z dodatkiem konfitur, miodu, syropu z sosny lub gęstego sosu czekoladowego, karmelowego lub owocowego smakują fantastycznie. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".
Składniki (na ok. 8 sztuk):
400 g tłustego twarogu w kostce
1 duże jajko
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą, gładką masę, np. w blenderze lub przy pomocy miksera. Porcje ciasta wykładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż z obu stron przez kilka minut do czasu, aż placuszki wyraźnie się zezłocą.
Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com