Małdrzyki krakowskie, czyli ekspresowe placki twarogowe

Placki rodem z Małopolski. Poznaj przepis na pyszne regionalne danie.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

Małdrzyki krakowskie to pulchne, sycące placuszki na bazie twarogu, które są tak proste i pyszne, że mają całe grono fanów. Można je podać na śniadanie, obiad, ale też deser czy kolację. Z dodatkiem konfitur, miodu, syropu z sosny lub gęstego sosu czekoladowego, karmelowego lub owocowego smakują fantastycznie. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (na ok. 8 sztuk):
400 g tłustego twarogu w kostce
1 duże jajko
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą, gładką masę, np. w blenderze lub przy pomocy miksera. Porcje ciasta wykładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż z obu stron przez kilka minut do czasu, aż placuszki wyraźnie się zezłocą.

Sugestie autorki: do małdrzyków dodaj cynamon, kardamon, wanilię lub przyprawę do piernika, jeśli tylko chcesz.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości