Makowiec z masą kawową
Znudził ci się tradycyjny makowiec? Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne ciasto makowo-kawowe.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Mak sparzyć, wysuszyć, zemleć, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki. Piec w temp. 170 st. C przez ok 30 minut. Masa kawowa: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, ucierając. Kawę zaparzyć w 50 ml wody, ostudzić i wlewać do masy, ubijając. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą. Dowolnie udekorować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl