Makowiec z masą kawową

Znudził ci się tradycyjny makowiec? Wypróbuj nasz przepis na aromatyczne ciasto makowo-kawowe.

Makowiec z masą kawowąMakowiec z masą kawową

Składniki

  • mąka 1 i 1/2 szkl.
  • mak 1 szkl.
  • cukier 3/4 szkl.
  • jajek 6 szt.
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • tłuszcz do posmarowania blaszki
  • masa kawowa
  • cukier 1/2 szkl.
  • margaryna 20 dag
  • żółtko 1 szt.
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Przepis

Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać. Mak sparzyć, wysuszyć, zemleć, dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlać do posmarowanej tłuszczem blaszki. Piec w temp. 170 st. C przez ok 30 minut. Masa kawowa: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtko, ucierając. Kawę zaparzyć w 50 ml wody, ostudzić i wlewać do masy, ubijając. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą. Dowolnie udekorować.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja