Makaronowe dania mistrzów. Proste i przepyszne

Prosto i pysznie dla całej rodziny.

Makaronowe dania mistrzów. Proste i przepyszne
Źródło zdjęć: © Fotolia

Makaron to prosty, niedrogi i szybki sposób na sycące oraz przepyszne danie. Smakuje właściwie o każdej porze dnia, a różnorodność dodatków, z którymi możemy go zaserwować zachęca do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków. Podczas Barilla Cup 2016 zapytaliśmy makaronowych ekspertów i wielbicieli tego produktu o przepisy na ich ulubione danie z makaronem. Swoje receptury zdradzili nam: Tessa Capponi-Borawska, Bartek Kieżun (bloger Krakowski Makaroniarz), szef kuchni Marco Ghia i Natalia Paździor (zwyciężczyni MasterChef Junior).

Tessa Capponi-Borawska i jej 4 składnikowe danie

Mam rożne okresy w swoim życiu, a w każdym upodobałam sobie konkretne makarony. Oczywiście oprócz klasycznego sosu pomidorowego, który uważam za najlepszą rzecz na świecie, w tej chwili najbardziej smakuje mi tzw. Cacio e peppe, czyli ser i czarny pieprz. Tarty ser pecorino należy lekko rozpuścić w podgrzanej oliwie, dzięki czemu otrzymujemy delikatny krem serowy i do tego wrzucamy ugotowany al dente makaron. Dodajemy oczywiście 2 łyżki wody z gotowania makaronu, bo to również doda konsystencji. Doprawiamy sporą ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i gotowe.

Bartek Kieżun, Krakowski makaroniarz i cytrynowy makaron

Nie mam jednego ulubionego sposobu na makaron. Wiele zależy od pór roku, dostępnych produktów. Latem uwielbiam lekkie sosy do makaronu, na przykład aglio e olio, również w wersji z rozmarynem, jesienią na patelnię idą grzyby, moje ukochane bakłażany, najlepiej w wersji alla Norma, zimą zabieram się za gotowanie ciężkich sosów takich jak bolognese. Do każdego z nich idzie oczywiście inny kształt makaronu. Do aglio e olio spaghetti, do Normy casarecce, do bolognese obowiązkowo tagliatelle. Wczesną wiosną, kiedy na Sycylii sezon cytrusowy w pełni bardzo często przygotowuję spaghetti al limone, którym wygrałem pierwszy Barilla Cup. To prosty sos, ale trzeba spełnić kilka warunków. Cytryny muszą być ekologiczne i niewoskowane przed wysyłką do Polski. Ja takie kupuję we włoskiej sieci InCampagna z dostawą do domu. Są droższe, ale kiedy sos robimy również z wykorzystaniem skórki, dobrze jest wiedzieć, że pochodzą z pewnego źródła!
Składniki: 250 g spaghetti, bucatini, bavette do wyboru (byle długi i cienki), 70 g masła 83 proc., 70 g Grana Padano, sól, pieprz, 1 cytryna.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy startą skórkę z jednej cytryny i sok wyciśnięty z połówki owocu, doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Pozostawiamy chwilę na małym ogniu. Z ugotowanego makaronu odlewamy pół szklanki wody, po czym odcedzamy go. Do gorącego makaronu dodajemy przyprawione solą i pieprzem masło z cytryną. Mieszamy. Dokładamy starty ser i taką ilość wody, aby powstał sos. Mieszamy i podajemy!

Marco Ghia i dwa pomysły na pastę

Bardzo trudno mi wytypować moje ulubione danie z makaronu, więc opowiem o dwóch ukochanych sposobach jego podania. Pierwszy to Cacio e Pepe alla ciociara, czyli spaghetti z serem pecorino romano i pieprzem – tradycyjne danie kuchni rzymskiej, danie biedoty bez wyszukanych składników, za to chwytające za serce prostotą i charakterem. Historycznie makaron z serem i pieprzem nie był nawet doprawiany oliwą i podawany w grubej serwetce, a nie na talerzu. Drugie danie makaronowe, do którego mam słabość, to Pasta e Fagioli, pochodzące z Południa danie, które jest nie tylko pyszne, ale też idealnie zbilansowane pod względem dietetycznym. To połączenie węglowodanów i białka roślinnego wpisuje się w obecne trendy żywieniowe, stawiające na piedestale dietę roślinną z minimalnym udziałem produktów pochodzenia zwierzęcego. Pasta e Fagioli, czyli makaron z fasolą, niegdyś zapomniany, teraz wrócił do łask i na salony. Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Natalia Paździor i jej kulinarne eksperymenty z makaronem

Najbardziej lubię standardowe połączenia, czyli makarony z sosem bolognese i carbonara. Od wakacji na Dominikanie bardzo polubiłam makaron, na który przepis wymyśla się w trakcie przygotowania. Najpierw podsmażamy na oliwie czosnek, wrzucamy pokrojone dodatki np. paprykę, czerwoną cebulkę i pomidora, można dodać szynkę lub – tak jak ja to robię – kurczaka. To zalewamy sosem beszamelowym, dodajemy ugotowany wcześniej al dente makaron, chwilę podsmażamy, na koniec dodajemy ser. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżymi ziołami i gotowe. I to są takie moje trzy ulubione makarony.

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm